X-Men slechterik Magneto overleden

IN DE SPOTLIGHT - X-Men slechterik Magneto overleden

X-Men slechterik Magneto overleden 1

Magneto is op vrijdag 25 november om 10:29 overleden. Dat werd deze ochtend bekend gemaakt door The Brotherhood of Mutants, een organisatie waarvan hij de oprichter en leider was. Magneto stond bekend als een van de meest markante comic slechteriken uit de 20ste eeuw. Hij was een omstreden figuur. Met zijn macht en charisma wist hij veel mutanten te mobiliseren om te strijden voor een vrije staat voor hun eigen soort. Dit escaleerde in het verleden vaak tot rassenconflicten met de mensheid, die qua schaal alsmaar toenamen.

X-Men slechterik Magneto overleden 2

Erik Lehnsherr en Charles Xavier tijdens de Cubacrisis.

Magneto werd in 1930 geboren in Duitsland als Erik Lehnsherr. Hij was enig kind in een Joods gezin.  In 1944 verloor hij zijn familie tijdens de Holocaust. Het was een traumatische ervaring die hem voorzag van de kracht om metaal te manipuleren, en tegelijkertijd zijn vermogen ontnam om de ironie in te zien van dat hij in de mutant versie van Hitler was veranderd.

Lehnsherr maakte voor het eerst wereldnieuws met zijn rol in de Cubacrisis van 1962. Samen met zijn toenmalige bondgenoot Charles (Professor X) Xavier besloten ze te interveniëren in het conflict tussen Rusland en de VS om Wereldoorlog III te voorkomen. Op het laatste moment veranderde hij van gedachten en besloot hij de twee wereldmachten zelf aan te vallen, wat bijna juist de oorzaak bleek van WOIII.

[youtube ByCY2UYLHG8]

Na verluid was Magneto ook verwikkeld in minstens twee moordaanslagen op Amerikaanse presidenten en een ontelbaar aantal pogingen om de mensheid uit te roeien. Keer op keer werd zijn missie gedwarsboomd, vaak voor de X-Men zelf maar soms ook door zijn eigen slecht getimede gewetensbezwaren. In meerdere gevallen werd hij gearresteerd en opgesloten in een zwaar bewaakte gevangeniscel, waar hij ook even snel weer uit wist te breken. Onder slechteriken kwam hij zo bekend te staan als een van de meest hardnekkige aspirant massamoordenaars. Verzoek om hem de doodstraf op te leggen werd echter steeds afgewezen.

X-Men slechterik Magneto overleden 3

Magneto ontmoet wereldleiders.

In latere jaren kampte Magneto met gezondheidsproblemen en verdween grotendeels uit beeld. The Brotherhood of Mutants is toen een veel gematigdere koers gaan voeren. In december 2013 was Magneto aanwezig bij de herdenking van Nelson Mandela. Hier ontmoette hij de Amerikaanse president Obama voor het eerst. Deze historische ontmoeting opende de de deur voor onderhandeling tussen mensen en mutanten.

De VN waarschuwt toch voor verdere polarisatie. Onder Amerikaanse superhelden lijkt de laatste jaren een extreem conservatieve beweging te zijn opgestaan, die niks hoeft te weten van verzoening met comic slechteriken. Veel van hen zien Magneto nog altijd als de man achter de moord op president John F. Kennedy.

“Warner Bros werd dit jaar vertegenwoordigd door een nieuwe versie van Batman: ‘een gewelddadige vrouwen verslindende miljardair’. Captain America weigerde toe te geven aan internationale conventies en Marvel films lijken na Deapool aanzienlijk gewelddadiger te worden.” – aldus een woordvoerder van de VN

X-Men slechterik Magneto overleden 3

Magneto ontvangt president Obama.

Amnesty International meent zich aan de andere kant zorgen te maken om de normalisatie en toegenomen populariteit van Magneto. Gevreesd wordt dat dit figuur de status van ‘knuffelslechterik’ zal bereiken. De Russische president Vladimir Poetin noemde hem ‘de ware held uit de X-Men franchise’. Tovenaar Gargamel, die zijn eigen agenda van Smurfen genocide heeft, noemde Magneto een ‘inspirered voorbeeld’. Veel jonge mensen met politieke ambities zien hem als een voorbeeld voor sterk leiderschap. De 10-jarige Eric Cartman sprak lovende woorden uit over de X-Men slechterik.

“How can you not like Magneto? He was so cuul with that cape and helmet and plan for world domination and all… He’s the only Jew I’d atually vote for!”

Sandro Algra

Disclaimer: In de Spotlight is een rubriek van satirisch nieuws dat eens in de week op Filmhoek.nl verschijnt. Dit bericht is 100% fictief en is enkel bedoeld voor vermaak.

Leave a Comment

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box