Watani: My Homeland – Syrische vrouw toch naar Oscars

Watani: My Homeland - Syrische vrouw toch naar Oscars

Wegens een inreisverbod die president Donald Trump eind januari voor zeven Islamitische landen oplegde leek het er op dat bepaalde filmmakers niet bij de Oscars konden zijn. Voorlopig zijn alle maatregelen van die wet door rechters teruggedraaid. Hierdoor kon de Syrische vluchteling Hala Kamil alsnog een visum aanvragen om van Duitsland naar de VS te reizen. Kamil zal bij de ceremonie zijn namens de genomineerde korte documentaire Watani: My Homeland.

‘Toen ik hoorde dat ik alsnog bij de Oscars mocht zijn voelde ik me trots en gelukkig, maar het is bitterzoet. Het idee dat ik mijn man al drie jaar niet meer heb gezien, en ik naar diezelfde ceremonie zal afreizen die we samen hebben gekeken, vult mijn ogen met tranen.”

Kamils echtgenoot Abi Ali is sinds 2013 vermist nadat hij werd ontvoerd door Islamitische Staat. Kamil gaat er van uit dat hij dood is.

Watani: My Homeland werd geregisseerd door Marcel Mettelsiefen. Kamil en haar kinderen werden drie jaar lang gevolgd, eerst in Alleppo en daarna tijdens hun vlucht naar Duitsland. Met haar bezoek aan de VS hoopt Kamil aandacht te vragen voor de situatie in Syrië.

Kamil is niet de enige die verhinderd leek te worden door het inreisverbod. Ook de Iraanse regisseur Asgar Farhadi kon mogelijk het land niet binnen. Hij heeft echter aangekondigd de ceremonie te zullen boycotten, ook nu de wet is geblokkeerd. Op de avond van de ceremonie zal hij een vertoning van zijn genomineerde film The Salesman organiseren in Londen. Ook zijn hoofdrolspeler Taraneh Alidoosti heeft laten weten uit protest niet bij de ceremonie te zijn.