Top 10 Naaktscènes

Naaktscènes

Er zijn al jaren films met naaktscènes. Soms zijn omstreden maar soms is het functioneel. Welke naaktscènes zijn ons het meeste bijgebleven? In de loop der jaren heeft de naaktscène zijn groei mee gemaakt van de douche scene in Psycho tot aan de naaktscènes in Game of Thrones waar niets tot de verbeelding wordt overgelaten. Ik heb de tien scenes voor jullie geselecteerd die ons altijd bij zullen blijven en ook onderdeel geworden zijn van populaire cultuur.

B

10 – Borat (2006)
Borat

Wie kan zich Borat niet herinneren? Als het gaat om foute films verslaat Borat alles. Sasha Baron Cohen in een mannenstring. De stoeit partij van Borat en zijn assistent Azamet is een scene die mij, als ervaren horrorfilm kijker met sterke maag, nog een misselijk gevoel gaf. Ik heb de harige bilspleet van Azamet nog op mijn netvlies gebrand staan. Deze film blijft mij altijd bij.

B

9 – Dreamers (2003)
The Dreamers

Dreamers is een verhaal over een driehoeksverhouding tussen Isabelle, haar broer Theo en student Matthew. Beide mannen verschijnen meerder malen naakt in deze film, maar de verschijning van Eva Green is toch wel de kers op de taart. Er zijn seksscènes in de film maar ook functioneel naakt. Het beeld wat mij altijd bijblijft is Eva Green topless als een geamputeerd standbeeld. Een droom film dus.

B

8 – Turks Fruit (1973)
Monique-van-de-Ven-turks-fruit-620x378

Turks Fruit is een Nederlandse klassieker uit de tijd dat boekverfilmingen nog schaars waren. Deze film heeft toch wel de meest absurde en zinspelende naaktscènes. Het nadeel was wel in die tijd dat bijna iedere Nederlandse film wel deed aan “functioneel” naakt. In bijna iedere film zag je wel een paar borsten.

B
7- Eastern Promises (2007)

Eastern Promises

Deze is voor de dames. De scene waarin Viggo Mortensen (Lord of the Rings Trilogie, Psycho) een vechtpartij heeft in de sauna. Hier trakteerde Viggo de vrouwelijke kijkers wel een hele upclose and personal blik van zijn lichaam.

B

6 – Titanic (1997)
Titanic

Titanic, de dramatische rampenfilm, heeft een heel mooi moment waarin de held Leonardo DiCaprio de mooie vormen van Kate Winslet schildert. De scene is gevuld met de erotische spanning.

B

5 – Basic Instinct (1992)
Basic Instict

Een scene die veel besproken is, is uit Basic Instinct waarin Michael Douglas een kruisverhoor afneemt bij Sharon Stone. Zij weet Douglas af te leiden met een blik onder haar rokje. Sharon Stone claimt dat Paul Verhoeven nooit verteld had dat hij zo’n laag shot zou nemen.

B

4 – Shame (2011)
Shame

In de openingsscène van Shame maken wij kennis met Brandon (Michael Fassbender) en zijn ochtendritueel na het bezoeken van een prostituee. Ook zien we een man die staat te plassen in alle glorie. Ondanks dat er ook vrouwelijk schoon naakt te zien was in de film maakte Fassbender het meeste indruk in Shame.

B

3 – Fifty Shades of Grey (2015)
maxresdefault

Fifty Shades of Grey: wie heeft er inmiddels nog niet van gehoord? Vele fans van het boek vreesden voor een brave filmversie. Alhoewel het geen Turks Fruit of Lars von Triers Nymphomaniac is, viel de extreme preutsheid van de film mee. Nee, je ziet niet alles, maar wel bijna.

B

2 – Blue is the Warmest Colour (La vie d’Adèle, 2013)

Adele Exarchopoulos - Blue Is the Warmest Color - 1_4-500

Als winnaar van de Gouden Palm in Cannes heeft Blue is the Warmest Colour, of La vie d’Adele, de nummer twee positie verdiend. De film staat bekend vanwege de lesbische en explicite scenes met Léa Seydoux en Adèle Exarchopoulos.

B

1 – Nymphomaniac (2013)

o-NYMPHOMANIAC-facebook

Het vier uur durende controversiële Nymphomaniac van Lars von Trier gaat over het seksleven van een vrouw van geboorte tot 50 jaar. De film is het acteerdebuut van het Britse model Stacy Martin. De echte seksscènes speelt ze overigens niet zelf, maar een body double.