Top 10: Cameo’s van Stan ‘the man’ Lee

film-rolld

Stan Lee, de Godfather van Marvel, is een Amerikaans schrijver, stripauteur en bedenker van superhelden bij Marvel Comics, samen met Jack Kirby en Steve Ditko. Mede dankzij hun successen wist Marvel van een kleine uitgeverij uit te groeien tot een groot multimediaconcern. Bekende creaties van hem zijn Spider-Man, Fantastic Four, X-Men, Hulk, Daredevil, Dr. Strange en Iron Man. Lee kennen we naast van een heleboel comic franchises, ook van zijn cameo’s in tal van Marvel-verfilmingen. Hij is tot nu toe in de meeste Marvel Cinematic Universe film te zien geweest. Hieronder een lijst van 10 van zijn beste cameo’s.

0

B

10. Avengers: Age Of Ultron (2015)Avengers Age Of Ultron (2015)Stan speelt een oorlogsveteraan die op een feestje van de Avengers aan het drinken is. Zijn personage drinkt Asgardian liquor, wat eigenlijk niet gemaakt is voor sterfelijke mensen. Aan het einde van de scene word Stan zwaar dronken en “Excelsior!” mompelend afgevoerd.

B

9. Fantastic Four: Rise Of The Silver Surfer (2007)

Fantastic Four Rise Of The Silver Surfer (2007)Stan staat niet op de lijst tijdens het huwelijk van Reed Richards en Sue Storm in Fantastic Four: Rise Of The Silver Surfer. Hij wordt tegengehouden bij de ingang. Als er om zijn uitnodiging gevraagd word geeft hij als antwoord “I should be on that list” waarna hij zijn naam geeft. Uiteindelijk blijkt hij niet op de lijst te staan en wordt afgewimpeld. Dit is een knipoog naar de Fantastic Four Annual uit 1965 waarin Stan Lee en Jack Kirby (de bedenkers van de Fantastic Four) beide worden geweigerd.

B

8. The Incredible Hulk (2008)

The Incredible Hulk (2008)In The Incredible Hulk drinkt Stan een frisdrankje gemengd met Bruce Banner’s bloed. Na deze scene zien wij een zieke Stan in het ziekenhuis afgevoerd worden.

B

7. Iron Man (2008)Iron Man (2008)

Een hele kleine cameo voor Lee in Iron Man. Hij is te zien tijdens een groot feest. Lee maakt een verschijning nadat Tony Stark arriveert. Hij wordt hier aangezien voor Hugh Hefner, de grote man achter Playboy.

B

6. Daredevil (2003)

Daredevil (2003)In Daredevil zien we Stan in een flashback van Matt Murdock. Hierin wordt Lee gered door Matt bij het oversteken. Ondanks de negatieve kritiek op deze film blijft dit een leuke cameo. Lee zei over de film:  “They just wrote the whole thing wrong. Thankfully we got to see the character done better in the excellent Netflix TV series this year”.

B

5.  Fantastic Four (2005)

Fantastic Four (2005)In zijn cameo in Fantastic Four bezorgt Lee de post voor Reed Richards in de hal van het Baxter gebouw. Deze cameo is een bestaand personage in de Fantastic Four comics, namelijk postbezorger Willie Lumpkin. Dit is de eerste keer dat hij een personage speelde die hij zelf gecreëerd heeft.

B

4. The Amazing Spider-Man (2012)

The Amazing Spider-Man (2012)Deze cameo is erg grappig. Stan speelt een bibliothecaris die aan het werk is met een koptelefoon op. Terwijl achter hem Spider-man en the Lizard vechten, gaat Stan onverstoord door met zijn werk. Spider-man red hem zelfs van een tafel die naar zijn hoofd wordt gegooid.

B

3. X-Men: The Last Stand (2006)X-Men The Last Stand (2006)Terwijl Professor X en Magneto de jonge Jean Grey bezoeken in X-Men: The Last Stand, staat Stan zijn tuin te sproeien. Als Jean dan haar gave gebruikt kijkt Stan verbaast naar zijn tuinslang. Stan is in enkel in deze en de originele X- Men-film te zien, niet in X-Men 2First ClassDays Of Future PastX-Men Origins: Wolverine en The Wolverine. Hij zal in X-Men: Apocalypse een hele bijzondere cameo krijgen, zelf zeg hij dat deze “[will be] different than every other one [I’ve] done”.

B

2. X-Men (2000)X-Men (2000)In X-Men is Stan te zien terwijl Senator Kelly uit de zee komt in zijn mutantenvorm. Stan verkoopt hotdogs op het strand. Dit was een van de eerste cameo’s. Na deze cameo begon de Hitchcock-achtige gewoonte en verscheen Stan in bijna al zijn films.

B

1. The Trial Of The Incredible Hulk (1989)The Trial Of The Incredible Hulk (1989)De cameo’s van Lee begonnen in 1989 met The Trial Of The Incredible HulkHier begon het mee de allereerste cameo in de TV-film The Trial of the Incredible Hulk. Stan zit hier in de rechtzaal terwijl David (Bruce) Banner (Bil Bixby) berecht word voor het aanvallen van een vrouw. In deze scene veranderd hij in de Hulk (Lou Ferigno) en breekt de rechtzaal met daarin Stan af.

B

Dat was de top 10 voor de cameo’s van Stan Lee. Hij was echter nog in veel meer Marvel film te zien. Hieronder de eervolle vermelding:

Big Hero 6 (2014)

Big Hero 6 (2014)Stan speelt Fred’s vader in Big Hero 6. In de film is hij voor het eerst te zien op het familieportret en vervolgens in de post-credit scene met een klein stukje tekst: “We have a lot to talk about”. Buiten zijn cameo’s en rollen in de tekenfilms van Marvel is dit zijn eerste cameo in een computer geanimeerde film.

B

Een andere eervolle vermelding is zijn cameo op de filmposter van Batman vs Superman.

stan-lee-hug

Alle bovengenoemde cameo’s (en meer) zijn te bekijken in onderstaand YouTube filmpje.

[youtube wFpak2hE1Jw]

Een nieuwe cameo van Stan zien we in de film Ant-Man, die nu in de bioscoop te zien is.

Ant-Man (2015)