The Birth of a Nation opent derde editie DBUFF

3de editie DBUFFOp vrijdag 4 november opent het Da Bounce Urban Film Festival – DBUFF2016 – met de Nederlandse première van de film The Birth of a Nation van Nate Parker in Bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam. Naast de openingsfilm zijn de eerste films en gasten van het festival bekend. Het programma bestaat uit een gevarieerd aanbod van Urban films die niet eerder in de Nederlandse bioscopen te zien zijn geweest. Hiermee komt het festival tegemoet aan de toenemende vraag naar diversiteit binnen het huidige filmaanbod. Het festival wordt van 4 t/m 6 november gehouden op het terrein van de Westergasfabriek. Voorafgaand aan het festival zijn er een aantal vertoningen in Pathé bioscopen in Nederland.

Het Da Bounce Urban Film Festival programmeert een nieuw aanbod van Urban films: films met verhalen en van makers die geworteld zin in een Afro-Amerikaanse, Afro-Caribische of Afro-Europese cultuur. Het filmprogramma biedt mainstream films, maar ook films met een artistieke waarde en films die uitnodigen tot verdieping en debat. Het festival biedt een podium aan jonge nieuwe filmmakers binnen een professionele omgeving en is een ontmoetingsplaats voor een cultureel divers publiek.

[youtube BgJuYpf9BYI]

The Birth of a Nation
The Birth of a Nation (2016) is het veelgeprezen speelfilmdebuut van Nate Parker die zelf ook de hoofdrol speelt in de film. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen en speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten, dertig jaar voor het uitbreken van de burgeroorlog. De filmt volgt Nat Turner (Nate Parker), een geletterde slaaf en predikant. Als zijn eigenaar Samuel Turner (Armie Hammer) in de financiële problemen komt, accepteert hij een aanbod om Nats preken te gebruiken om onhandelbare slaven onder de duim te houden. Nat is getuige van talloze gruwelijkheden – tegen hemzelf, zijn vrouw Cherry (Aja Naomi King) en zijn medeslaven – en begint een opstand in de hoop zijn volk naar de vrijheid te leiden.

De film ging tijdens het Sundance Film Festival in première en won daar de juryprijs én de publieksprijs voor beste film. The Birth of a Nation is vanaf 23 februari 2017 in de Nederlandse bioscoop te zien en wordt uitgebracht door Twentieth Century Fox (via Warner Bros. Pictures).ucpicProgramma: Films en regisseurs
Da Bounce Urban Film Festival biedt met de festivalthema’s van dit jaar – diversiteit, LGBT en vrouwenemancipatie een gevarieerd festivalprogramma van speelfilms, documentaires en korte films.

Te zien zijn onder meer: The Land (2016, Steven Caple Jr.) waarin vier tienerjongens dromen over een leven als professioneel skateboarder. Where Hearts Lie (2016) over onroerend goed magnaat Brave Williams die zijn succesvolle en veilige leven op het spel zet wanneer hij valt voor de verkeerde vrouw. De prijswinnende regisseur Tony Lindsay doorbreekt taboes over alleenstaand vaderschap en psychische problemen. The North Star (2016, Thomas K. Phillips) een historisch drama over twee ontsnapte slaven dat zich afspeelde in Virginia in 1849. Somewhere in the Middle (2015) is een relatiedrama waarin de gebeurtenissen tussen vier jonge mensen steeds opnieuw verteld worden vanuit het gezichtspunt van één van de personages. Schrijver en regisseur Lanre Olabisi, die te gast zal zijn op het festival, gebruikte een één jaar durend improvisatie proces als basis. In Concussion (2015, Peter Landsman) speelt Will Smith de forensisch neuropatholoog die ontdekt dat American football spelers ernstig hersenletsel oplopen. Miles Ahead (2015, Don Cheadle) is een biografische film over het leven van de legendarische jazzmuzikant Miles Davis.

Naast speelfilms heeft het festival verschillende spraakmakende documentaires opgenomen in het programma. The Black Panthers: Vanguard of the Revolotion (2015, Stanley Nelson), over de opkomst en ondergang van de Black Panther Party, een van de meest controversiële maar ook aansprekende bewegingen uit de 20ste eeuw. Stay Woke is een documentaire over de Black Lives Matter movement van regisseur Laurens Grant en geproduceerd door de Amerikaanse acteur Jesse Williams (Grey’s Anatomy).

Randprogrammering
Naast een filmprogramma biedt DBUFF2016 muziek, comedy, debat en ontmoetingen met filmmakers. Regisseurs die hun aanwezigheid hebben bevestigd zijn: Steven Caple Jr. (The Land), Lanre Olabisi (Somewhere in the Middle) en Thomas K. Philips (The North Star). Er worden paneldiscussies gehouden over diversiteit, vrouwenemancipatie, discriminatie en het LGBT acceptatie. Movies That Matter verzorgt een inleiding bij de documentaire 3½ Minutes, Ten Bullets van Marc Silver en aansluitend is er een debat over racisme. Deze docu-thriller volgt de ontwikkelingen rond de doodgeschoten Afro-Amerikaanse tiener Jordan Davis. In samenwerking met het Bijlmer Parktheater is er een programma en discussie over diversiteit in de filmwereld.

Ambassadeurs
Het Da Bounce Urban Film Festival wordt bijgestaan door twee ambassadeurs die nauw betrokken zijn bij de thema’s van dit festival. Zo maken beiden deel uit van de werkgroep diversiteit binnen ACT, de Nederlandse belangenvereniging voor acteurs. Raymi Sambo is acteur en filmmaker. Hij is vooral bekend geworden door zijn rol in de film en televisieserie All Stars. Ook was hij te zien in Baantjer en ZOOP. Momenteel werkt hij aan zijn theatervoorstelling Mijn (Bij) Vrouw. Op het festival zal zijn korte film Pianissimo te zien zijn. Jasmine Sendar is actrice en zangeres. Zij zat in de meidengroep Fourlicious en was te zien in series als Goudkust, Onderweg naar Morgen en Costa. Momenteel werkt zij aan haar eigen theatervoorstelling Mooi Weer.

DBUFF is een co-productie van Maybuse, organisator van de Da Bounce Comedy Nights en Da Bounce Movie Nights en Stichting Capture22.