“Taxi Driver geïnspireerde” schutter komt vrij

"Taxi Driver geïnspireerde" schutter komt vrij

Taxi Driver viert dit jaar zijn 40ste jubileum. De klassieke Martin Scorsese film had niet alleen een grote impact op de filmindustrie. Het zou John Hinckley Jr. hebben geïnspireerd om in 1981 een aanslag te plegen op de Amerikaanse president Ronald Reagan. Binnenkort komt Hinckley vrij. De rechter heeft besloten dat de 61-jarige man na een behandeling van 35 jaar in een psychiatrisch ziekenhuis niet voor herhaling vatbaar is. Hij mag samen met zijn moeder gaan wonen.

Robert de Niro vertolkte in de film het personage Travis Bickle, een eenzame jongeman die een vooraanstaande politicus overweegt te vermoorden. Hickley ontwikkelde na het zien van de film een obsessie met Jodie Foster, die de minderjarige prostituee Iris speelt. Na meerdere mislukte pogingen om contact te zoeken met Foster nam Hinckley extremere maatregelen om haar aandacht te trekken. In 1980 had hij nog een aanslag voorbereid op president Jimmy Carter, maar dit plan mislukte nog voordat hij bij hem in de buurt kon komen. Een jaar later slaagde hij erin om de nieuwe president, Ronald Reagan, te bereiken. Hij schoot meerdere keren op de president en de mensen om hem heen. Reagan herstelde van zijn kogelwonden, maar nog drie andere mensen werden geraakt. Reagans perssecretaris, James Brady, werd in zijn hoofd geraakt en belandde in een rolstoel. Hij overleed in 2014 aan complicaties.

"Taxi Driver geïnspireerde" schutter komt vrij 2

De cast & crew van Taxi Driver, 40 jaar later.

Sinds 2003 mocht Hinckley al zijn ouders gedurende periodes bezoeken. Dat hij nu op vrije voeten komt betekent echter niet dat hij geen restricties heeft. Eens per maand moet hij naar Washington DC zodat dokters zijn mentale conditie kunnen beoordelen. Hij mag niet met de media praten. Ook heeft hij een verbod op contact zoeken met slachtoffers en nabestaanden van de aanslag, hetzelfde geldt voor Jodie Foster.

Na eigen zeggen wil Hinckley onderdeel worden van de maatschappij en een goede burger zijn.