Stichting BREIN gaat in 2017 de strijd aan met illegale downloaders

Stichting BREIN haalde in 2016 231 illegale diensten uit de lucht, pakte 26 grote uploaders aan en verwijderde 2,5 miljoen zoekresultaten van Google. BREIN gaat in 2017 nadrukkelijker de strijd aan met illegale downloaders. Die werden tot nu toe ontzien, maar daar wil de anti-piraterijstichting verandering in brengen zegt directeur Tim Kuik in BNR Digitaal. Kuik wil in eerste instantie een gedragsverandering teweegbrengen onder downloaders. Zo is BREIN van plan om de IP-adressen van accounts ter beschikking te stellen aan internetproviders, die dan een waarschuwing kunnen sturen naar de mensen die in overtreding zijn. Volgens BREIN verplichten de voorwaarden die providers zelf stellen aan hun diensten hen daartoe.

Om uploaders uit hun ‘schuilplaatsen’ te lokken wil BREIN de medewerking van Virtual Private Networks (VPN’s) en aanbieders van cyber lockers.

“Als je zaken wilt doen op het internet is dat prima, maar je moet een goed werkend notice and takedown-beleid hebben, om ervoor te zorgen dat je businessmodel niet gebaseerd is op illegaal aanbod. Tegen providers die daar niet aan meewerken beginnen we rechtszaken, om dat wel te bewerkstelligen. Sommige ‘bullet proof’ hosting providers profileren zich met het feit dat ze zich aan god nog gebod storen.”

De grote vraag is hierbij of providers daaraan willen meewerken, want tot nu toe hebben ze altijd geweigerd om brieven te gaan sturen naar hun klanten. BREIN gaf in het verleden al eens aan te overwegen om providers daar middels juridische stappen alsnog toe te dwingen. De stichting wil zelf namelijk niets te maken hebben met individuele klanten. Tegenover Tweakers laten meerdere providers echter al weten niet met Stichting BREIN te willen samenwerken. Daarmee worden de plannen in elk geval een stuk moeilijker. Ziggo, de grootste provider van Nederland, laat weten: “Als isp zijn wij een neutrale toegangsverschaffer. Daarbij past geen rol van actieve handhaver van rechten of belangen van derden, waaronder Brein.” KPN vindt het idee niet voor de hand liggend, omdat er nog veel onduidelijk is op het gebied van privacy en uitvoering. “Als isp kunnen wij geen oordeel vormen over de rechtmatigheid en proportionaliteit”, zegt woordvoerder Stijn Wesselink. Xs4all zegt dat de provider niet staat te springen bij het horen van de plannen. Woordvoerder Niels Huijbregts: “Ik wil de deur niet dichtgooien voordat ik zijn plannen van hemzelf gehoord heb, maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Isp’s zijn geen handhavers.”

Het is nog niet duidelijk wanneer BREIN wil beginnen het met sturen van ip-adressen aan providers. De stichting zegt eerst te willen overleggen via ECP, het platform voor internetveiligheid, waarbij ook alle grote providers zijn aangesloten. Navraag bij het platform wijst uit dat dit overleg ergens in het eerste kwartaal zal plaatsvinden. BREIN is sinds vorig jaar al een systeem om ip-adressen te verzamelen, maar daarbij richt de stichting zich op grootschalige uploaders. Om daadwerkelijk inbreukmakers aan te kunnen schrijven moet BREIN de persoonsgegevens behorende bij de ip-adressen opvragen.

Illegaal downloaden is de laatste tijd veel in het nieuws. In een aflevering van Dutch Angle Standoff bespreken Sandro en Dennis dit fenomeen uitgebreid. Is de huidige aanpak van de filmindustrie tegen piraterij effectief en/of eerlijk? En wat voor alternatieve oplossingen bestaan er voor dit probleem?

Het illegaal downloaden is al sinds 2015 een schadepost voor de filmbranche. In 2014 oordeelde het Europese hof dat piraterij ook in Nederland verboden moest worden. Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch FilmWorks liet aan nieuwssite BNR weten dat de Nederlandse filmdistributeurs van plan zijn om volgend jaar illegale downloaders te beboeten. Om de illegale downloaders op te kunnen sporen worden de IP-adressen van mensen dankzij digitaal forensisch speurwerk achterhaald. In landen als Duitsland zijn er al strengere regels. Gevreesd wordt dat de harde maatregelen die worden aangekondigd vooral onschuldige burgers raken en daardoor tot imagoschade in de filmindustrie leiden.