Rusland verbiedt satirische film The Death of Stalin

Rusland verbiedt satirische film The Death of StalinDe Russische première van de zwarte komedie The Death of Stalin is afgelast nadat hoge Kremlin-functionarissen een preview van de film hadden mogen zien en woedend waren. De film van schrijver/regisseur Armando Iannucci (In the Loop, Veep) zou vanaf donderdag in de Russische bioscopen te zien zijn. Het ministerie van Cultuur had toestemming gegeven voor het vertonen, maar trok die toestemming in onder druk van orthodox-communistische politici die zeggen dat de film de Russische geschiedenis belachelijk maakt.

De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar voornamelijk op de gelijknamige stripboek van schrijver Fabien Nury en tekenaar Thierry Robin. In de nacht van 2 maart 1953 krijgt Sovjet-Russisch dictator Jozef Stalin een beroerte. Twee dagen later wordt hij dood verklaard. Stalin’s kernteam van ministers vecht vervolgens om het bestuur over het land. Sommigen willen dat de Sovjet-Unie veranderingen ondergaat, anderen bezitten duistere motieven. Één ding hebben ze wel in ieder geval gemeen. Ze proberen allemaal wanhopig in leven te blijven. Nadezhda Usmanova, het hoofd van de afdeling militaire geschiedenis bij het ministerie van Informatie, die bij de voorvertoning was, vertelde:

“Het is een verachtelijke film. Het is een slechte film, het is een saaie film en het is gemeen, weerzinwekkend en beledigend.”

Josef Stalin, die een meedogenloos totalitair regime leidde van 1924 tot zijn dood in 1953, wordt nog steeds door veel Russen vereerd, omdat hij de Sovjet-Unie tot een wereldmacht liet uitgroeien en een grote rol speelde bij het verslaan van nazi-Duitsland.

Het scenario is geschreven door Iannucci, David Schneider, Ian Martin en Peter Gellows. The Death of Stalin heeft rollen voor Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jason Isaacs, Michael Palin, Andrea Riseborough, Rupert Friend en Jeffrey Tambor. De film gaat in september in première tijdens het Toronto International Film Festival.

[youtube ukJ5dMYx2no]