Regisseur Michael Cimino overleden

Regisseur Michael Cimino overleden

De Amerikaanse regisseur Michael Cimino is op 77-jarige leeftijd overleden. Vrienden zochten contact met de politie nadat ze hem niet konden bereiken. Zaterdag werd Cimino dood aangetroffen in zijn huis. Vooralsnog zijn er geen extra details bekend gemaakt over zijn dood.

In zijn hele carrière heeft Cimino slechts 7 speelfilms geregisseerd. Hij debuteerde met Thunderbolt and Lightfoot (1974), Waar Clint Eastwood en Jeff Bridges in speelden. De film werd een financieel succes. Zijn grote meesterwerk The Deer Hunter zou in 1978 volgen. De oorlogsdrama met Robert De Niro, Meryl Streep en Christopher Walken werd met 5 Oscars bekroond en kwam bekend te staan als een van de beste Amerikaanse films aller tijden.

Cimino wist nooit meer te herstellen van het financiële fiasco in 1980 met de western Heaven’s Gate. Met een budget van 7,5 miljoen dollar gaf hij maar liefst 35.1 miljoen uit. Door critici werd de film beschouwd als een klassiek geval waarbij de regisseur teveel macht krijgt van de studio. Geen van zijn latere films werden een succes. Zo zorgde hij ook voor de verfilming van Mario Puzo’s roman The Sicilian (1987). De productie leidde tot onenigheid over wie verantwoordelijk zou zijn voor de eindmontage, wat uiteindelijk uitmondde in een rechtszaak die Cimino verloor. Zijn laatste film Sunchaser werd in 1996 genomineerd voor een Gouden Palm maar werd niet in bioscopen getoond.

In zijn latere jaren hield Cimino een laag profiel binnen Hollywood. Zijn uiterlijk veranderde drastisch door middel van plastische chirurgie. In 2007 ontkende hij de geruchten dat hij bezig was een transgender te worden. Over details rond zijn persoonlijk leven bestaat veel meer conflicterende informatie. Hoewel 3 februari 1939 meestal wordt genoemd als zijn geboortedatum is ook dat onzeker.

In 2007 leverde Cimino zijn laatste werk op in de vorm van een kort segment in de film Chacun son gout. Ook schreef hij enkele boeken. In 2012 kondigde hij aan een nieuwe film te willen maken, maar dat kwam er nooit van. Hij gaf destijds toe dat zijn carrière zwaar leidde onder een negatief imago.

“I’ve had enough rejection for 33 years, I don’t need more. Being infamous is not fun. It becomes a weird kind of occupation in and of itself.”