Regisseur en monster ontwerper H.R. Giger overleden

H.R. Giger
Zwitserse kunstenaar H.R. Giger, wie meewerkte aan een van de meest iconische film monsters voor de film Alien, is op 74 jarige leeftijd overleden. Hij overleed gister in het ziekenhuis aan verwondingen na een valpartij. Hij is het meest bekend voor zijn biomechanische horror monsters, waarvoor hij geïnspireerd werd door nachtmerries.

Giger werd in 1940 geboren in Zwitserland. Zijn vader probeerde hem te overtuigen om apotheker te worden omdat hij met kunst geen geld zou verdienen. Maar Giger was gedreven om te ontwerpen. In 1962 verhuisde hij naar Zurich om architectuur en industrie ontwerp te studeren. Hier perfectioneerde hij zijn kunnen. Na een periode werken als interieur ontwerper maakte hij de overstap naar full time kunstenaar. Als eerst inkt tekeningen, daarna grotere schilderijen.

Het kunstwerk Necronom IV leidde tot zijn meest bekende ontwerp. Na een ontmoeting met Alien medeschrijver Dan O’Bannon, werd zijn werk aanbevolen voor de film. Giger’s visie werd tot leven gebracht in de film, waarvoor een Oscar werd gewonnen.

Naast zijn invloedrijke kunst heeft Giger ook een aantal films geregisseerd, waaronder Swiss Made, Tagtarum, en Giger’s Necronomicon.

R.I.P. H.R. Giger 1940 – 2014