Recensie | Unfriended (Immy Verdonschot)

B

Recensie Unfriended door: Immy Verdonschot

Unfriended

Titel: Unfriended
Regisseur: Levan Gabriadze
Scenario: Nelson Greaves
Cast: Shelley Hennig, Moses Storm, Renee Olstead, Will Peltz, Jacob Wysocki, Courtney Halverson, Cal Barnes, Matthew Bohrer
Speelduur: 83 minuten
Genre: Thriller, horror
Release: Vanaf 4 juni 2015 in de bioscoop

[youtube Q72LWqCx3pc]

filmstrip leeg

Het was de Sneak Preview op Imagine Film Festival en waarschijnlijk zelfs de beste van de afgelopen jaren: Unfriended. Amongs Friends, de organisatie die de film programmeerde, zorgde tevens voor genoeg speculatie. Gedurende een week brachten ze hints naar buiten, waardoor het publiek al kon raden wat de film zou worden. En ja hoor, de hele zaal had het goed geraden. Unfriended, een film over cyberpesten naar het idee van Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Vampire Hunter).

Tiener Blaire is in gesprek maar haar vriendje Mitch via een video chat. Al snel worden ze beiden uitgenodigd voor een groepsgesprek met de rest van hun vriendenclub. Maar er blijkt een onbekend persoon bij de groep te zitten, ‘Billie227’. Via het computerscherm van Blaire zie je hoe zij en haar vrienden worden gestalkt door een onbekend persoon, die op zoek is naar wraak vanwege een gelekte video. Deze beschamende beelden hadden er een jaar eerder voor gezorgd dat een wrede pester zelfmoord pleegde.

2038000_67491_Still_4_s-high

Single screen
Het bijzondere aan de film is dat je de hele tijd slechts naar het laptopscherm van Blaire kijkt. Je maakt alles mee door te zien wat zij op haar scherm ziet. Je ziet dus alleen de beelden via de webcam van anderen. Na het zien van deze film realiseer je je ook hoe geniaal deze vondst is. Want hoe stabiel is internet tijdens een gesprek? En hoe eng is het om alleen via elektriciteit met elkaar verbonden te zijn? Wanneer lampen het dan ook slecht doen en je daardoor amper iets op je beeldscherm ziet, of erger nog, wanneer de verbinding wegvalt op het moment dat je voelt dat er iets aan gaat komen, dan zul je bij deze film toch echt op het puntje van je stoel zitten.

De nieuwe horrorfilm
Wat de film tevens goed doet is een tijdsbeeld neerzetten. In deze tijd van social media pak je al snel internet erbij wanneer je in gesprek bent. Je maakt gebruik van alle bronnen die je maar kunt bedenken. Zo begint de film met een een-op-een gesprek tussen Blaire en Mitch. Al snel wordt dit echter een groeps-chat, dus wanneer Blaire iemand persoonlijk wil spreken wordt iMessage erbij gepakt. Het tekstscherm verschijnt vervolgens in beeld en zo lees je dat gesprek mee. Hetzelfde geldt voor Facebookchats. Of wanneer ze iets opzoekt op het internet: In dat geval zie je precies het scherm wat zij ziet en lees je mee terwijl zij highlight. Het zorgt ervoor dat je geen lange uitlegscènes krijgt en dus niet naar eindeloze uitleg hoeft te luisteren.

unfriended3000

Lange takes
Het gevolg van een dergelijke film is dat alles aan elkaar moet passen. Het is een lange take, omdat je de hele tijd naar een scherm kijkt. Zo duurden sommige takes ook echt anderhalf uur, alsof er een live toneelstuk gefilmd werd. De reden dat Unfriended zo ‘echt’ overkomt, is dan ook omdat deze in real-time is gefilmd. In dat geval komt er ook wat improvisatie bij kijken. Zo waren alle acteurs van elkaar afgezonderd, maar moesten ze wel op elkaar reageren. En dit doen ze goed. Deze digitale horrorfilm zit zo goed in elkaar en de acteurs zijn zo overtuigend dat je geen moment je aandacht verliest. En ook al weet je dat het een horrorfilm is, zul je gedurende de 83 minuten in een bubbel zitten waar je helemaal in opgaat.

iTunes
Het kan niet anders dan dat het geheel gesponsord is door Apple. Zo wordt er gewerkt vanaf een iMac en zijn dus heel de tijd herkenningspunten voor iedere Applefan in beeld. Maar het mooiste is misschien nog de perfect getimede toevoeging van de iTunes afspeellijst tijdens de film. Omdat de hele film zich in ‘real time’ afspeelt, kun je moeilijk een aangezette soundtrack eronder zetten. De makers van Unfriended hebben er dan ook voor gekozen dat om de zoveel tijd een nummer automatisch wordt afgespeeld op de iMac. Niet alleen is dit goed aangepakt zodat het volledig in het beeld van de film past, maar ook de muziekkeuzes zijn geweldig. Vooral wanneer je even op de tekst let, zijn deze al hilarisch.

Tienerspelletjes
De ‘pret’ begint pas echt wanneer het tienerspelletje ‘never have I ever’ wordt gespeeld. De ultieme vriendenquiz waarin je eerlijk moet zijn, maar lang niet iedereen eerlijk durft te zijn tegenover zijn of haar vrienden. Het spel neemt echter toch een wat gevaarlijkere wending wanneer de stalker het spel inzet om de volgende afvaller uit te kiezen: Diegene die het meest liegt kost het de kop… Al dan niet letterlijk. Dit zorgt voor een paar verrassingen en vooral ook wat schrikmomenten. Want stalker of niet, hoe kan iemand in korte tijd van de een naar de ander gaan om een vrienden groep – van wie ieder thuis zit – te vermoorden? Wel brengt het natuurlijk de verwachtte tienerhysterie met zich mee. Niet dat een volwassene niet zou gaan gillen en krijsen wanneer die een voor een zijn vrienden voor zijn ogen ziet verdwijnen, maar hier zit wel zoveel in, dat je er af en toe moe van kunt worden.

2038000_67684_Still_3_s-high

Kritiek op social media
Wat de film ook goed doet is een spiegel voorhouden over het gebruik van social media. Zo maakt deze stalker gebruik van de geheimen van de vriendenclub, die ooit als digitaal bewijs zijn vastgelegd. Hoe makkelijk deze bronnen te achterhalen en in te zetten zijn, merk je in deze film. En vooral bij het soort tienerspelletjes als zojuist beschreven komt de kritiek op social media toch wel naar boven. Door deze film realiseer je je als geen ander wat het effect van social media kan hebben op iemands leven en hoe gevaarlijk en kwetsend sommige dingen kunnen zijn. Tot op het laatste moment weet je namelijk niet of de stalker iemand is die heel goed met computers overweg kan, of dat er toch meer achter zit.

Wat Unfriended goed doet is inspelen op de cultuur van tegenwoordig: Een tijd die gedomineerd wordt door social media en de kansen die dit sommige mensen biedt. Niet alleen geeft de film daarmee kritiek op de gevaren en gevolgen die social media met zich meebrengt, maar de crew heeft er ook nog eens een leuke en vermakelijke horrorfilm van weten te maken. Met uitleg op de juiste momenten, die op slim bedachte manieren wordt gebracht, een chatgesprek dat je aandacht weet vast te houden en vooral de nodige humor tussendoor, is Unfriended zeker een aanrader voor genreliefhebbers.
Xoxo,

Immy.

Sidenote: Met een film die zoveel te maken heeft met social media, kan het natuurlijk niet anders dan dat ze daar ook voor de PR gebruik van maken. Zit je op Instagram? Dan is het misschien leuk om het account van Billie227 eens op te zoeken.