Recensie | Toen Was Geluk Heel Gewoon (Fabian van der Starre)

Recensiet

door: Fabian van der Starre

Toen was geluk heel gewoon 10 april

Toen was geluk heel gewoon
10 april

Titel: Toen Was Geluk Heel Gewoon
Regisseur: Ineke Houtman
Scenario: Lars Boom
Cast: Gerard Cox, Joke Bruijs, Sjoerd Pleijsier, Huib Rooymans, Walter Crommelin, Coby Timp, Edo Brunner, Koos van der Knaap, Paul van Soest, Justin van Kampen, Ton van der Velden, Khaldoun Elmecky, Ton Kas
Speelduur: 90 minuten
Genre: Komedie

Naamloos

Recensie

[youtube kYXeufxDtlk]

“Nostalgisch gevoel.”

In 1994 werd de allereerste aflevering van de televisieserie Toen was geluk heel gewoon uitgezonden. Zestien jaar lang genoten miljoenen van de belevenissen van Jaap Kooiman, zijn vrouw Nel, Simon (vriendje) Stokvis, Meneer Harmsen en een arsenaal aan bijrollen. Helaas kwam daar in 2010 een eind aan toen de televisieserie eindigde. Vier jaar later komt nu dan eindelijk het hilarische vervolg in de bioscoop vol beelden die je een nostalgisch gevoel brengen.

toen_was_geluk_heel_gewoon_37041014_st_2_s-high

Hooligan
De Rotterdamse buschauffeur Jaap Kooiman kijkt enorm uit naar de WK-finale van 1974. Na een akkefietje met zijn vrienden in het café, moet hij de voetbalwedstrijd verplicht thuis kijken. Jaap komt als een ware hooligan over bij het kijken van de wedstrijd, waar Nel de geweldige opmerking maakt dat voetbal maar een spelletje is. Vol frustratie dat Nederland verloren heeft, gooit hij zijn televisie het raam uit. De gevolgen hiervan zouden Jaap zijn leven wel eens voorgoed kunnen veranderen.

toen_was_geluk_heel_gewoon_37041014_st_3_s-high

De overgang
Wanneer een televisieserie overgaat in een film, verliest deze vaak de fundamentele elementen die de serie juist zo goed maakte. Dat komt misschien doordat een aflevering van twintig á veertig minuten uitgemolken wordt tot anderhalf á twee uur. Of wellicht doordat er geen publiek bij aanwezig is, wat vaak bij een televisieserie wel het geval is. Zo kunnen de acteurs gelijk zien of een grap goed valt. Dat is bij het maken van een film niet het geval. Natuurlijk is er wel publiek aanwezig, maar dat zijn slechts de filmmakers; niet een geheel objectief publiek. Van uitmelken is gelukkig geen sprake bij Toen was geluk heel gewoon. Het komische element wordt erg goed overgeheveld naar het grote scherm, waarbij de grappen bij mij goed in de smaak vielen. Eigenlijk kijk je gewoon naar de serie, die langer duurt dan normaal. Het mooie hiervan is dat je er geen genoeg van kunt krijgen, puur omdat dit de laatste keer is dat je de cast samen zult zien.

toen_was_geluk_heel_gewoon_37041014_st_4_s-high

Veteranen
Vaste lezers weten dat ik geen liefhebber ben van Nederlandse films. Zodra ik echter hoorde dat deze film gemaakt zou worden, werd ik gelijk enthousiast. Niet omdat ik de televisieserie vroeger volgde, maar om een hele andere reden. De acteurs die in deze film spelen zijn immers veteranen in de Nederlandse filmindustrie die alleen maar kwaliteit leveren. Gerard Cox is dan misschien wel vierenzeventig jaar oud, maar hij weet nog altijd zijn rol als Jaap Kooiman met grote verve en vol humor neer te zetten. Nederlanders zijn namelijk erg goed in klagen, waar Cox goed op inspeelt. Menig Nederlander zal zichzelf of een bekende er in herkennen.

toen_was_geluk_heel_gewoon_37041014_st_5_s-high

Niet kijken!
Hopelijk heb je deze nog niet gekeken, maar even een waarschuwing mocht je het nog van plan zijn. De trailer van Toen was geluk heel gewoon is simpelweg hilarisch. Dat gezegd hebbende is helaas alles al te zien in de trailer. Mijn advies? Kijk de trailer niet, maar ga gewoon naar de film. De belangrijkste verhaallijnen en leukste grappen zie je al in de trailer, waardoor je (te) veel zult herkennen tijdens het kijken van de film, wat natuurlijk erg jammer is.

toen_was_geluk_heel_gewoon_37041014_st_7_s-high

Ouderwets
Toen was geluk heel gewoon is niet alleen leuk voor de vaste kijker, maar ook onbekenden van de serie. De film heeft een voorspelbaar verhaal, maar dat is niet erg. De scenes waar je om zult moet lachen zijn er namelijk in overvloed. Natuurlijk zijn er kleine dingen die je niet verwacht, zoals een scene in het riool waar een (vrij logische) onthulling gedaan wordt. Deze onthulling wist de vaste kijker al jaren, maar niemand had verwacht dat deze echt zou worden getoond. De anderhalf uur die staat voor het verhaal is zeker niet te lang voor alle hilariteit die aan bod komt. De hoeveelheid nostalgie is bijna ontelbaar wat Toen was geluk heel gewoon een mooie afsluiter van de televisieserie maakt.

Fabian van der Starre