Recensie | Rogue One: A Star Wars Story (Erik Jansen)

Rogue One: A Star Wars Story is eindelijk uit! Als je dit nog niet wist: Rogue One is een nieuw verhaal in het Star Wars universum, maar valt niet onder de noemer “Saga” film. Met andere woorden is dit niet een episode 8 of 3,5 Star Wars film, maar wel een belangrijke. Disney lanceert met deze film een aantal films buiten de Saga. We kunnen namelijk een Han Solo solofilm verwachten, wellicht een Boba Fett film en andere die zich in hetzelfde universum afspelen. Slaagt de Rogue One anthology film als standalone experiment?

Titel: Rogue One: A Star Wars Story
Regie: Gareth Edwards
Scenario: Chris Weitz, Tony Gilroy, John Knoll, Gary whitta
Cast: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk, Donnie Yen, Wen Jiang, Ben Mendelsohn, Forest Whitaker, Riz Ahmed, Mads Mikkelsen
Genre: Actie, Avontuur, Science Fiction
Speelduur: 134 minuten
Release: 14 december 2016

Recensie | Rogue One: A Star Wars Story

Over het verhaal wil ik niet al te veel verklappen. Het plot kennen we namelijk al van de openingstekst uit Episode 4: A New Hope. “Het is een periode van burgeroorlog. Ruimteschepen van de rebellen hebben hun eerste overwinning behaalt van het kwade Galactische Rijk. Tijdens de strijd is het de spionnen van de rebellen gelukt om de geheime plannen te stelen van het ultieme wapen, de DEATH STAR, een zwaar gewapend ruimtestation die de kracht heeft om een volledige planeet te vernietigen.” We weten min of meer wat de uitkomst van de film zal zijn, gebaseerd op de informatie die we in de maanden vooraf en vanuit de trailers hebben gekregen. De film gaat dus over de rebel spionnen. Meer over het plot zal ik niet vertellen om spoilers te voorkomen.

Felicity Jones speelt de rol van Jyn Erso. Ze is de dochter van Galen Erso (Mads Mikkelsen), die de Death Star ontworpen heeft. In het begin van de film is zij niet een onderdeel van de rebellen, maar ze is ontzettend belangrijk in het vinden van haar vader en Saw Gerrera. Jones speelt haar rol redelijk, maar het is niet haar beste werk van wat we tot nu toe gezien hebben. Een paar pijnlijke teksten van haar uit de trailers zijn gelukkig uit de film geknipt. Wel heeft ze een aantal goede momenten, waaronder ook een klein hartverscheurend moment. In het verhaal wordt ze bijgestaan door Cassian Andor (Diego Luna) die al jaren aan de kant van de rebellen vecht. Hij is niet trots op de acties die hij gedaan heeft, maar je begrijpt dat zijn keuzes in het belang van de rebellen zijn.

De droid K-2SO staat Cassian bij en is wellicht één van de beste karikaturen in Rogue One. Hij is een een hergeprogrammeerd empire android die praktisch alles zegt waar hij aan denkt. Hij zorgt ook voor de meeste humor in de film. Als we dan heel even kijken naar de komedie, is de toon precies van wat de film vraagt. Het is geen slapstick komedie zoals in de Star Wars Prequels of zoals in alle andere films. De toon is meer serieuzer. Daar straks meer over. 

De drie worden in het verhaal bijgestaan door Bodhi (Riz Ahmed), de vrienden Baze Malbus en de force sensitieve (geen Jedi) Chirrut Imwe en Saw Gerrera. Deze personages zijn helaas niet heel goed uitgewerkt, maar hebben wel een aantal goede en belangrijke momenten tijdens de missie. Saw Gerrera gespeeld door Forest Withaker vond ik persoonlijk niet zo best. Zijn stem is een beetje irritant en dat haalde mij tijdens zijn scenes uit de film.

40044094_83377_still_5_s-high

Ben Mendelsohn speelt Orson Krennic, een gezagvoerder van geavanceerde wapens aan de kant van het kwade Galactische Rijk. Hij is samen met Galen Erso verantwoordelijk voor de bouw van de Death Star. Hij is een ambitieuze man die binnen de bureaucratische marges van het rijk wilt opklimmen. Mendelsohn speelt zijn rol voor wat hem gevraagd wordt goed genoeg. Zijn podium wordt echter in beslag genomen door andere personages aan de kant van het Rijk…

Natuurlijk zijn er een aantal personages in de film die ik niet wil verklappen. Het enige wat ik daarover kan zeggen is dat CGI verbluffend goed is, dat ervoor zorgt dat deze personages een tweede leven op het witte doek krijgen. Het is weliswaar wel op te merken dat ze digitaal gemaakt zijn, maar het komt er verdomd dicht bij in de buurt. Zo zien we ook wat knipogen met voorwerpen en andere personages uit de andere Star Wars films. Een paar zijn onnodig, maar het is niet irritant. De echte fans zullen ze meteen herkennen.

Omdat we hem ook in de trailer zagen, mag ik deze persoon gewoon noemen. Darth Vader is te zien in Rogue One! James Earl Jones is terug om zijn stem te vertolken en hij doet het als geen ander. Helaas zien we Darth Vader niet lang, maar wat we van hem te zien krijgen hoort zonder twijfel bij één van de cinematische hoogtepunten van 2016 en laat zien waarom hij één van de beste schurken aller tijden is.

starwarsrogueonebigstillb

Gareth Edwards zet zeer voortreffelijk regiewerk neer. Het universum van Star Wars weergeeft hij op een grote en realistische schaal. Dat deed hij ook in zijn eerdere versie van Godzilla, maar ik ben van mening dat hij zich in deze film heeft overtroffen. Wat wellicht wel vergelijkbaar is, is het verhaal dat niet altijd lekker uit de verf komt. Belangrijke bulletpoints worden uitgewerkt, maar zoals ik al eerder zei zijn niet alle personages volledig uitgewerkt. Wel wordt de belofte om de oorlog in Star Wars te laten zien heel goed nageleefd. De toon van de film is namelijk duister en serieus wat voor een Star Wars film heel dapper is. De science fiction actie die we te zien krijgen is onder zijn hand fenomenaal. De X-Wings, Star Destroyers en niet te vergeten de Death Star zien er ontzettend realistisch uit.

De muziek wil even apart noemen. John Williams heeft voor Rogue One plaats gemaakt voor Michael Giacchino. Hij had de taak om in een korte tijd de muziek te compenseren, omdat componist Alexandre Desplat uit het project was gegaan. Wellicht een te korte tijd voor productie, want de muziek voelt niet altijd even Star Wars-achtig. Het heeft wel een paar herkenbare momenten, dat dan weer wel.

Ook miste ik in het begin de typische openingsscore en dat zorgde ervoor dat ik niet meteen het Star Wars gevoel had. Het verhaal begint namelijk gelijk. Ik moet zeggen dat gevoel wel langzaam tijdens de film opkwam, want de actie pakt in de tweede helft van de film heel goed op. Ook daar zal ik niks over verklappen, maar de laatste minuten van de film zijn ontzettend bevredigend en knoopt Rogue One prachtig vast aan Episode 4: A New Hope.

Moet je de film in de bioscoop zien? Natuurlijk! Rogue One is in mijn ogen een veel betere prequel dan Episodes 1, 2 en 3, geeft ons een belangrijk antwoord voor een groot plot probleem waar we al 40 jaar over zitten te piekeren en toont aan waarom Episode 4 de titel A New Hope heeft gekregen. Hoe groter het scherm, hoe beter de ervaring!

Erik Jansen