Recensie | Disconnect (Fabian van der Starre)

Vandaag verwelkomen wij onze eerste gastrecensent, Fabian van der Starre. Hij schreef een recensie over de film Disconnect. Deze film draait recentelijk in de Nederlandse bioscopen. Veel leesplezier!

“Een drama dat draait rond een groep mensen die op zoek gaan naar menselijke contacten in de hedendaagse bekabelde wereld.” Dat is, na het zien van de film, niet de meest accurate beschrijving van het verhaal. Wellicht dat ik het compleet verkeerd begrepen heb, want bovenstaande beschrijving is te lezen op meerdere websites. Het verhaal gaat juist over de gevaren van het internet en de gevolgen ervan.

Titel: Disconnect
Regisseur: Henry Alex Rubin
Cast: Jason Bateman, Andrea Riseborough, Alexander Skarsgård, Paula Patton
Scenario: Andrew Stern
Speelduur: 115 minuten
Genre: Drama/Thriller

Anonimiteit

Na het zien van de trailer, trok Disconnect gelijk mijn aandacht. Identiteitsdiefstal, online pesterijen en prostitutie zijn toch wel onderwerpen die veel voorkomen. Alle drie gebeurden vroeger ook, echter is het nu veel toegankelijker. Vooral nu 30% van de wereldbevolking gebruik maakt van het internet. Tegenwoordig kun je je verschuilen achter de anonimiteit daarvan. Bijvoorbeeld in Cyberbully, krijgt een tienermeisje een laptop voor haar verjaardag en schrijft zich in op een social networking website. Ze begint zich eenzaam te voelen als haar vrienden haar buitensluiten en ze slachtoffer wordt van cyberpesten. In Identity Thief wordt de identiteit van een man (toevallig ook Jason Bateman) gestolen door een vrouw die hem heeft opgebeld met de vraag om zijn gegevens. De gevolgen ervan worden op een komische manier geportretteerd, in tegenstelling tot onderstaande film.

Recensie Disconnect

Verhaal

In Disconnect gebeurt dit ook, echter op een veel grotere schaal. De verhaallijnen zijn gesplitst in de film waarna ze uiteindelijk met elkaar gelinkt worden. Zo staat een mannelijke prostituee niet meer op de hoek van een straat zichzelf aan te bieden. Hij zit voor een webcam en de wereld kan hem bekijken, zolang ze er maar voor betalen. Als een journalist een verhaal over hem wilt maken, vraagt hij zich af of hij dit wel in de openbaarheid wilt brengen. De relatie tussen een ex-marinier en zijn vrouw loopt niet meer soepel na het verliezen van hun kind. Wanneer ze hun creditcard willen gebruiken, komen ze er achter dat ze slachtoffer zijn geworden van identiteitsdiefstal. Als blijkt dat het politieonderzoek maanden zal duren, gaan ze zelf op zoek. Een onzekere tiener wordt via internet gepest door twee schoolgenoten. Hierop gaat zijn vader actie ondernemen.

Oordeel

Deze verhaallijnen worden op een erg slimme manier met elkaar verbonden, met verdraaide verhaallijnen welke je niet verwacht. De, in mijn ogen, nog redelijk onbekende regisseur Henry Alex Rubin laat een goed beeld zien van de realiteit en de gevolgen ervan. Kortom, een erg interessante film, voor die (veelvuldig) gebruik maakt van het internet moet deze zien. Deze film zet je aan het denken: Wat zou ik doen als dit mij overkomt?

Fabian van der Starre