Recensie | Bovennatuurlijk nv (Martijn Pijnenburg)

Recensie Bovennatuurlijk nv door: Martijn Pijnenburg

Bovennatuurlijk nvTitel: Bovennatuurlijk nv
Regisseur:
Thomas Vanbrabant
Scenario: Thomas Vanbrabant
Cast: Joris De Bruyne, Mattias Goovaerts, Wim Wets, Zander Van Campen
Genre: 
Komedie
Speelduur: 14 minuten
Release: 15 december 2017

filmstrip Prijsvraag Independence Day Resurgence

Is het je ooit opgevallen dat superhelden vrijwel nooit geld ontvangen voor hun daden? Dit terwijl er zoveel mensen plezier van hebben. Vandaar dat men daar in de korte film Bovennatuurlijk nv wat op bedacht heeft. Superhelden doen hier namelijk, net als sport- en muzieksterren, graag mee aan betaalde reclamespotjes om zo wat bij te verdienen.

De Belgische Thomas Vanbrabant is een beginnend scenarist en regisseur. Onlangs bracht hij zijn eerste film Bovennatuurlijk nv uit, waarin hij enkele interessante maatschappelijke thema’s belicht. Allereerst het feit dat men tegenwoordig overal geld aan probeert te verdienen, dus waarom niet aan superhelden? Daarnaast het idee dat veel ouders hun eigen dromen projecteren op hun kinderen.

Bovennatuurlijk nv

In de film zien we Jozef, een vader die beweert dat zijn zoon Lars superkrachten heeft. Dit was voor hem reden om Bovennatuurlijk nv te contacteren, een instantie die dit soort superhelden helpt om zichzelf te verkopen. De twee krijgen een afspraak met het bedrijf en ontmoeten elkaar in een café.

Het eerste dat mij opviel aan Bovennatuurlijk nv waren de dialogen. Deze zijn leuk bedacht en doen hier en daar een beetje denken aan die van Quentin Tarantino. Het acteerwerk is goed, al komen sommige stukjes niet helemaal goed uit de verf.

Bovennatuurlijk nv

Daarnaast is vooral het achterliggende idee leuk: superhelden in een samenleving die draait om geld. Wat mij betreft komen er meer films rondom die uitgangspunt. Het was daarom leuker geweest als de film langer was, al liep men dan weer het risico dat het saai zou worden. De ontknoping is leuk bedacht, maar kon op technisch gebied net wat beter.

Thomas heeft samen met cameraman Kris Van de Sande een goede prestatie neergezet en aangezien het zijn eerste film was zijn de kleine foutjes hem vergeten. Het is te hopen dat hij zichzelf wel blijft verbeteren, want talent zit er zeker in.

Martijn Pijnenburg

★★★☆☆