Recensie | Ain’t Them Bodies Saints (Merijn Wierenga)

De beruchte Bonnie & Clyde pleegden samen vele misdaden en gingen ook samen ten onder. In Ain’t Them Bodies Saints zijn Bob Muldoon & Ruth Guthrie het criminele duo dat we volgen. Bob en Ruth worden samen opgepakt door de politie maar Bob neemt de verantwoordelijkheid op zich en gaat de gevangenis in. De Bonnie van dit verhaal lijdt misschien nog wel meer onder de straf die haar man Bob krijgt.

Titel: Ain’t Them Bodies Saints
Regisseur: David Lowery
Cast: Rooney Mara, Casey Affleck, Ben Foster & Keith Carradine
Scenario: David Lowery
Speelduur: 96 minuten
Genre: Drama/Romantiek
Release: Vanaf 20 maart in de bioscoop

Bonnie & Clyde

In een bedrukkend warme zomer in Texas vertelt Ruth Guthrie haar man dat ze zwanger is. Samen willen ze een bestaan opbouwen maar dat loopt anders dan verwacht. Na een gewapende overval waarbij schoten worden gelost op de politie worden ze opgepakt. Bob neemt alle schuld op zich en moet voor 25 jaar tot levenslang de gevangenis in. Bob weet te ontsnappen uit de gevangenis en wacht op zijn kans om Ruth en zijn kind mee te nemen naar een plek waar hij niet opgepakt zal worden. In het dorp waar zijn vrouw woont heeft hij nog een aantal vrienden, maar er zijn ook mensen die het minder goed met hem voor hebben.

Terwijl Bob voortvluchtig is blijft hij brieven schrijven aan Ruth. Zij moet de afweging maken of ze wel of niet met Bob mee wil als de tijd daar is. Kiest ze voor de liefde van haar leven of kiest ze voor de veiligheid van haar kind? We volgen zowel het verhaal van Bob als het verhaal van Ruth en daardoor leven we met beide personages mee. Je begrijpt de overwegingen van Ruth om niet met Bob mee te gaan. Regisseur en schrijver David Lowery maakt zo aan de ene kant een film over een vrouw die alleen achter blijft met een kind dat haar vader nog nooit heeft gezien. Ze moet proberen haar leven op te pakken als alleenstaande moeder. Aan de andere kant staat het verhaal van Bob die uit de handen van de politie wil blijven en een manier zoekt om bij Ruth en zijn kind te komen.

ain_t_them_bodies_saints_58092639_st_2_s-high

Genreconflict

De tweedeling zorgt ervoor dat er meerdere genres ontstaan binnen deze film. De film schommelt tussen drama, thriller, misdaad & romantiek. Doordat de focus vooral op het drama en de romantiek ligt vallen de misdaadscènes een beetje uit de toon. Het verhaal draait om Bob en Ruth en wat daarbuiten valt is alleen maar afleidend van dit verder rustige drama. Het was aardig geweest als een film die zich in Texas afspeelt een keer niet om geweld zou draaien. David Lowery weet niet goed in welk genre hij deze film moet plaatsen en dat is jammer want in de kalmte van de film ligt juist de kracht. Die kalmte wordt onderbroken door de scènes waarin geschoten wordt.

Een groot pluspunt is hoe het verhaal in beeld is gebracht. Het noodlottige moment dat de toekomst voor dit stel bepaalt, speelt zich af in een oud vervallen huis dat op een heuveltje in het midden van een uitgestrekt veld staat; romantische scènes spelen tijdens de zonsondergang in een open veld met bomen. De fraai gekozen locaties geven de landelijke sfeer goed weer. De broeierige beelden van Texas in de zomer geven warmte aan het rauwe verhaal. Het is een sfeer waar je je makkelijk in laat meenemen.

ain_t_them_bodies_saints_58092639_st_4_s-high

Sterke bijrol

Casey Affleck speelt Bob Muldoon en zet hem neer als een sympathieke, maar toch ook een harde crimineel. Rooney Mara vertolkt de andere hoofdrol en dat gaat haar prima af. Maar de beste rol is eigenlijk voor Keith Carradine die de oude, geharde vader speelt van Bob. Als coole, maar ook kwetsbare oudere man maakt hij van zijn kleine rol toch de beste.

De aparte verhalen van Ruth en Bob in Ain’t Them Bodies Saints zijn interessant en fraai in beeld gebracht. Ze slepen de kijker mee in de moeilijke keuzes van twee jonge geliefden. Jammer is dat de focus daar niet op blijft maar dat er ook een thrillerachtig sfeertje aan toegevoegd wordt. Daardoor mist de film de diepgang en is het een aardige film, maar niet een die lang in het geheugen zal blijven.

Merijn Wierenga