Producent Verliefd op Ibiza doet aangifte

Producent Klaas de Jong, verantwoordelijk voor films als Verliefd op Ibiza en Michiel de Ruyter, heeft een aanklacht ingediend tegen providers Telfort, KPN en Ziggo. Dit omdat ze volgens hem te weinig tegen piraterij doen.

klaas de jong filmhoek

Volgens de Jong zijn de providers strafbaar omdat het dankzij hun mogelijk is om Nederlandse films illegaal beschikbaar te stellen via sites als PopcornTime of Torrentz. Finaciers van films lijden hierdoor schade.

“Als iemand jou een illegale fiets verkoopt, is die heler ook strafbaar. Deze providers kunnen zonder problemen de sites die Nederlandse films illegaal doorgeven blokkeren, maar doen dat niet.”

Aldus de Jong. Hij heeft de providers al eerder aangeschreven, maar had daarop nog geen reactie ontvangen.

Samen met enkele andere producten distributeurs heeft hij de Nederlandse staat onlangs al aansprakelijk gesteld voor de schade die de filmsector lijdt als gevolg van het illegale downloaden en het verspreiden van producties. De Tweede Kamer heeft Ard van der Steur opgedragen het uit te zoeken.

“De tijd dringt. De inkomsten van Nederlandse producties lopen aantoonbaar terug, er zijn de afgelopen tijd filmbedrijven omgevallen.”

Hij noemt als voorbeeld drie films waarbij hij betrokken was: Verliefd op Ibiza, Toscaanse bruiloft en Michiel de Ruyter.

“Bij Verliefd op Ibiza vloeide er nog zo’n 800.000 euro van de inkomsten van thuisdistributie terug naar de financiers. Bij Toscaanse bruiloft was dat zo’n 350.000 euro, bij De Ruyter nog geen 200.000 euro.”

De Nederlandse filmsector loopt naar schatting zeker tientallen miljoenen mis aan inkomsten volgens de producent. Er is hierdoor tevens minder geld beschikbaar voor nieuwe films.

Het illegaal downloaden van films is in Nederland een lange tijd gedoogd geweest, maar nu is het volgens de wet een strafbaar vergrijp.

Bekijk ook de video die enkele redactieleden erover hebben gemaakt:

[youtube ZqPXO47q–Y]