Politie arresteert eigenaar Kickass Torrents

Kickass TorrentsArtem Vaulin, de eigenaar van Kickass Torrents, is aangeklaagd door de Amerikaanse staat. Dat meldt een persbericht van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Hij werd eerder deze week gearresteerd in Polen. De aanklacht tegen hem is dat hij intellectuele eigendommen verspreidde zonder toestemming van de eigenaar. Daarnaast wordt hij aangeklaagd voor witwassen. De zeven domeinnamen van Vaulin zijn in beslag genomen en de website is offline gehaald.

De 30-jarige Oekraïner lanceerde zijn site in 2008 en werd toen een van de 100 meest populaire websites allertijden. Deze trok maandelijks 50 miljoen bezoekers wat 12.3 tot 22.3 miljoen dollar per maand. Maar dat tijdperk lijkt nu voorbij. Volgens het persbericht stonden op de website aan ongeveer 1 miljard aan intellectuele eigendommen, zoals films, games en muziek.

Volgens de Amerikaanse justitie is er voor meer dan een miljard euro aan content verspreid via de website. Daarbij gaat het ook om films die nog in de bioscoop te zien zijn, zoals Finding Dory en Independence Day: Resurgence. Het Amerikaanse OM zei in een verklaring:

“Copyrightschending schaadt de mensen en bedrijven die moeten leven van hun creativiteit. Vaulin heeft die artiesten met behulp van het internet enorm benadeeld.”

De zaak begonnen te rollen toen een undercover agent van de belastingdienst advertenties begon te kopen om er achter te komen hoeveel geld er met de site werd verdiend. Een advertentie bleek minimaal 300 dollar per dag te kosten en de maximale hoogte van een advertentie kon zelfs oplopen tot 3200 dollar per dag. Amerika heeft om uitlevering van de Kickass Torrents eigenaar gevraagd, tot nu toe is nog niet bekend of Polen hier mee akkoord gaat.