Oscarwinnaar Maximilian Schell overleden op 83-jarige leeftijd

Maximilian Schell

Maximilian Schell is overleden in een ziekenhuis in Innsbruck na een plotselinge ernstige ziekte. De Oostenrijkse acteur die een Oscar won voor zijn rol in Judgment at Nuremberg, werd 83 jaar.

Schell werd geboren in Wenen en groeide op in Zwitserland nadat zijn familie Oostenrijk ontvluchtte tijdens de opkomst van Adolf Hitler. Hij speelde op het toneel en in films in Europa, voordat hij in 1958 naar Hollywood verhuisde. Zijn eerste Hollywood film was The Young Lions, waarin hij samen speelde met Marlon Brando, Dean Martin en Montgomery Clift. Judgment at Nuremberg was zijn tweede Hollywood film. Hij speelde advocaat Hans Rolfe, wie vier Nazi’s in de rechtbank verdedigde. Hij won de Best Actor Academy Award voor deze rol in 1961.

Later in zijn leven ging Schell produceren en regisseren. Hij kreeg een Oscarnominaties voor Beste Buitenlandse Film voor zijn films First Love in 1970 en The Pedestrian in 1973. Hij regisseerde ook de documentaire over Marlene Dietrich, Marlene in 1984, welke genomineerd werd voor een Beste Documentaire Oscar.

Voor zijn acteerwerk kreeg hij nog twee Oscarnominaties in 1975, The Man in the Glass Booth en in 1977 voor mannelijke bijrol in de film Julia.

In de negentiger jaren had Schell rollen in verschillende films, waaronder Telling Lies in America en Deep Impact. Ook speelde hij Vladimir Lennin in de HBO mini serie Stalin in 1992, waarvoor hij een Golden Globe nominatie ontving.

R.I.P. Maximilian Schell 1930 – 2014