Nieuwe animaties voor heruitgave Monty Python and the The Holy Grail

3052297-inline-i-1-monty-python-fans-its-your-holy-grail-14-minutes-of-lost-terry-gilliam-animation

Als je een Monty Python fan bent is de kans groot dat je Monty Python and the The Holy Grail al tientallen, zo niet honderden, keren hebt gezien. Ter ere van het 40ste jubileum zien we een nieuwe Blu-ray/DVD uitgave op de markt verschijnen, met nog meer extra’s dan voorheen! Van een klassieker die door iedere komedie fan helemaal kapot is geanalyseerd zou je na al deze jaren geen nieuw materiaal meer verwachten. Op de officiële Youtube kanaal van Monty Python krijgen we echter al een vluchtige blik van de inhoud, bestaande uit enkele minuten van nog nooit eerder vertoonde filmbeelden. Het gaat hier om korte animaties van Terry Gilliam die uit de film waren geknipt. Je kunt de complete sequenties los van elkaar zien of je kunt ze achter elkaar bekijken met commentaar van Gilliam zelf.

 [youtube 1oGpR_TP7ME]

Typisch voor Monty Python is Gilliams commentaar voorzien van een flinke dosis cynisme en onzinnigheid. Zo beweert hij geen idee te hebben gehad van waar hij destijds mee bezig was en noemt hij de nieuwe animaties de enige reden om de nieuwe uitgave in huis te halen. Wel geeft hij tussendoor nog wat nuttige informatie: hij verteld ons welke illustraties zijn belangrijkste inspiratie vormden voor de animatiestijl.

De 40ste jubileum editie van Monty Python and the The Holy Grail is vanaf 27 oktober verkrijgbaar. Op 5 november zal er tijdens het Leiden International Film Festival ook een sing-a-long versie van de film vertoond worden.