Mogelijk toch boetes voor gebruikers Popcorn Time

Het gaat in de toekomst mogelijk gebeuren dat Nederlandse gebruikers van het illegale Popcorn Time schadevergoedingen moeten gaan betalen. Dat meld Tim Kuik, de directeur van stichting Brein. Kuik geeft aan dat rechthebbenden spreken over het beboeten van mensen die de streaming dienst gebruiken. Dit zou binnenkort al kunnen gebeuren.

Mogelijk toch boetes voor gebruikers Popcorn Time

Stichting Brein houd zich vooral bezig met voorlichting, maar volgens Kuik lopen de gemoederen steeds meer op bij rechthebbenden. Bijvoorbeeld het failliete A-film, voorheen de grootste filmdistributeur van de Benelux. In andere landen worden Popcorn Time gebruikers al aangeklaagd, dus een overstap naar Nederland word niet moeilijk voor de rechthebbenden.

Het is vooral het gebruik van de streamingdienst die dit mogelijk maakt. Het werkt namelijk via torrents, en zo is het IP-adres van de gebruikt zichtbaar en dus makkelijker te achterhalen. Rechthebbenden kunnen via een civielrechtelijke procedure de internetproviders dwingen om de gegevens van Popcorn Time gebruikers bekend te maken. Waarna er schadevergoedingen kunnen worden geëist die soms in de duizenden euro’s lopen.