Blog | Inspirerende films (Martijn Pijnenburg)

Inspirerende filmsdoor: Martijn Pijnenburg

Veel hobby’s zijn naast vermakelijk ook nuttig. Sporten is gezond, schilderen ontspannend en van reizen wordt je wijzer en zelfstandig. Zelfs het spelen van videogames blijkt nog nuttig te kunnen zijn. Een beetje jammer dat onze hobby, het kijken van films, als een van de weinige dingen redelijk nutteloos blijkt te zijn. Of toch niet?

Nee inderdaad niet. Film kan namelijk voor een heleboel dingen nuttig zijn. Een van de belangrijkste dingen vind ik zelf nog dat films je kunnen inspireren. Natuurlijk zijn er veel films die een cliché boodschap bevatten die zo’n beetje iedereen wel kent (maar zelden iemand naleeft). Dit zorgt ervoor dat films met een boodschap soms een beetje duf overkomen. Toch zijn er wel degelijk films welke mijn leven wel degelijk positief veranderd hebben. In deze blog zal ik twee voorbeelden van inspirerende films geven.

  1. Fight Club

In Fight Club zien we een verzekeringsagent met een supersaai leven. Als hij vreemd genoeg een slaapstoornis ontwikkelt, zoekt hij steun bij verschillende therapiegroepjes. Dan ontmoet hij de charismatische Tyler die vind dat moderne mannen slachtoffer zijn van de consumptiemaatschappij. Hij trekt de hoofdpersoon mee in zijn rebelse levensstijl waarin ze zich losmaken van het slavenbestaan rotzooi gaan trappen in de maatschappij.

inspirerende films fight club filmhoek martijn pijnenburg

De film was voor mij hierdoor een motivatie om dingen te gaan doen welke ik echt leuk vond. Al zullen er nu ongetwijfeld enkele ‘’zeurpieten’’ zijn die dit te letterlijk gaan nemen.

‘’Oh, Fight Club is leerzaam. Dus we moeten allemaal onze baan opzeggen, in een afgelegen huis gaan wonen en de stad opblazen?’’

13336334_1094729010592355_1446690523_n

Natuurlijk moet je niet alles letterlijk gaan kopiëren. Niet alles wat Tyler doet is aan te moedigen. Ook zou het dan enkele tegenstrijdigheden hebben, aangezien Tyler ‘’zelfontwikkeling’’ zegt af te keuren. Dat terwijl ik de film juist als motivatie zie om mezelf te gaan ontwikkelen. Het gaat, zoals wel vaker bij inspirerende films, erom dat je eruit haalt wat jou aanspreekt.

inspirerende films fight club filmhoek martijn pijnenburg 2

Met name de scene waarin Tyler een pompbediende bedreigt was een inspiratie voor mij. In eerste instantie lijkt het een onnodige overval, maar achteraf blijkt dat hij in principe iemands leven gered heeft.

[youtube JdwyAcJ8j2U]

  1. Requiem For a Dream

Dit is een heftige film waarin vier mensen ieder op hun eigen manier ten ondergaan aan een verslaving. Naast schokkend was de film voor mij ook inspirerend.

inspirerende films filmhoek requiem for a dream

Ten eerste toont deze film de schadelijke gevolgen van een verslaving. Natuurlijk weten we allemaal wel hoe slecht drugs en alcohol zijn, maar deze film legt meer de focus bij de’’ verslaving’’ op zich. Je ziet wat er gebeurt als je problemen probeert te ontvluchten door middel van een verslaving, wat die verslaving dan ook mag zijn.

Daarnaast kun je het ook beschouwen als een aanmoediging om daadwerkelijke actie te ondernemen. In de film willen de personages van alles, maar ze doen niet wat ze eigenlijk moeten doen. Het personage van Ellen Burstyn wil bijvoorbeeld afvallen, maar in plaats van sporten en gezond eten slikt ze pillen. Haar zoon Harry wil een succesvolle onderneming (als drugshandelaar weliswaar, maar toch), maar hij is zelf zijn beste klant.

inspirerende films filmhoek requiem for a dream 2

Alhoewel Requiem For a Dream misschien kan overkomen als een harde film met als les ‘’dromen komen vaak niet uit’’, maar ik zie het anders. Voor mij is de boodschap: ‘’dromen kunnen werkelijkheid worden, maar je moet wel de juiste dingen doen’’.

Dit waren een aantal films welke mij wisten te inspireren. In de toekomst wil ik hier nog een vervolg op maken. Ook ben ik benieuwd welke films jullie inspirerend vonden. Plaats een reactie in de comments of reageer via Facebook.