Recensie | Mission: Impossible – Rogue Nation (Bas Koen)

Ethan Hunt is terug! In het vijfde deel van de Mission: Impossible franchise moet hij en zijn IMF-team (Impossible Mission Force) het opnemen tegen een organisatie die uit internationale oud-spionnen bestaat. Deze organisatie staat onder leiding van een bad guy waar Ethan het heel moeilijk mee krijgt.

Titel: Mission: Impossible – Rogue Nation
Regisseur:
Christopher McQuarrie
Scenario: Christopher McQuarrie, Drew Pearce
Cast: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Sean Harris, Alec Baldwin
Speelduur: 131 minuten
Genre: Actie, Avontuur
Release: vanaf 30 juli 2015 in de bioscoop

Teamwork

Na het succes van Mission Impossible: Ghost Protocol komt nu het vijfde deel met Tom Cruise in de hoofdrol. Wat Ghost Protocol zo goed maakte was het team. Deze zijn weer weer aanwezig en bestaat dit keer uit Ethan Hunt (Tom Cruise), de hacker Luther (Ving Rhames), de altijd komische Benji (Simon Pegg) en agent Brandt (Jeremy Renner). Het is fijn dat regisseur Christopher McQuarrie (Jack Reacher) heeft gezien hoe goed de groepsdynamiek werkte in Ghost Protocol en de bijrollen meer aandacht geeft dan in de eerste drie delen. Natuurlijk is het altijd fijn om te zien hoe de Amerikaanse James Bond ‘ass kickt’, maar het aspect van teamwork komt steeds meer naar voren. En dat is te merken aan de chemie tussen de acteurs.

What’s the Story, McQuarrie?

De IMF heeft het niet makkelijk aan het begin van de film en staat op het punt om opgeheven te worden. Dit gebeurt op het moment dat Ethan erachter komt dat de evil organisatie ‘the Syndicate’ daadwerkelijk bestaat. Hij besluit samen met zijn team niet te luisteren naar hun nieuwe CIA-baas Hunley (Alec Baldwin) en op onderzoek uit te gaan. Gaandeweg ontmoeten ze undercoveragent Ilsa (Rebecca Ferguson). Zij probeert de leider van the Syndicate, Solomon Lane (Sean Harris), ervan te overtuigen dat zij is overgelopen. Harris komt weer uitstekend uit de verf als bad guy. Mede door zijn uiterlijk en creepy manier van spreken.

Mission-Impossible-Rogue-Nation 2

Cruise Control

Zoals we onderhand van Tom Cruise gewend zijn, doet hij het grootste gedeelte van de stunts zelf. Dit is niet alleen indrukwekkend, maar houdt je ook in het verhaal. Daar waar regisseurs kiezen voor snelle edits, hield McQuarrie Cruise goed in beeld tijdens deze gevaarlijke stunts. Een voorbeeld is de openingsscène waarin Cruise langs de zijkant van een A400-vliegtuig hangt. De film zit vol met stunts waarvan andere acteurs zouden terugdeinzen. Dit in combinatie met de humor is  Rogue Nation een ware rollercoaster. Perfectionist Tom Cruise wilt dat het publiek absoluut geniet van zijn films. Cruise heeft zelfs getraind met professionele free divers om zijn onderwaterscènes in de film zo geloofwaardig mogelijk te maken en zo lang mogelijk zijn adem in te kunnen houden.

Mission: Impossible – Rogue Nation doet wat het moet doen. Er is goed gekeken naar het succes van Ghost Protocol. Het geeft de kijker meer van hetzelfde; stunts, humor, achtervolgingen en het gevoel dat je een vette spy-film gezien hebt. Ik vind het de beste uit de hele reeks

Bas Koen