Filmproducenten willen schadevergoeding voor Piraterij

Enkele filmproducten eisen een schadevergoeding van de Nederlandse overheid. Dit omdat de staat het illegaal downloaden van films en series gedoogt. Daarom is de ”rekening” naar het ministerie van Veiligheid en Justitie gestuurd. Een eerder onderzoek van juridische instantie Considerati wees al uit dat de Nederlandse filmindustrie 78 miljoen euro per jaar misloopt vanwege piraterij.

Filmproducenten willen schadevergoeding voor Piraterij

De schadevergoeding gaat echter over meer dan tien jaar, dus deze zou zomaar in de honderd miljoen euro’s kunnen lopen. De claim, ingediend door Sekam, (brancheorganisatie voor onafhankelijke film en tv-producenten) kwam in februari dit jaar al bij het ministerie terecht.

Daar werd de claim in eerste instantie afgewezen. Sekam bleef volhouden dat de Nederlandse staat aansprakelijk is, omdat zij het downloadverbod niet handhaven en daarmee niet optreden tegen piraterij.

Illegaal downloaden was in Nederland een lange tijd gedoogd, totdat het Europese Hof van Justitie het downloadverbod per april 2014 in werking stelde.

Toch zit de overheid nog steeds niet achter de downloaders aan. Wel jaagt Stichting Brein op websites die bijvoorbeeld torrents aanbieden. Het is wel mogelijk om illegale downloaders individueel aan te klagen, maar dit gebeurt nog niet.