EYE komt met Fellini – The Exhibition

EYE komt met Fellini – The Exhibition

Vanaf eind deze maand tot en met 22 september 2013 presenteert EYE een grote tentoonstelling over Federico Fellini, een van de grootmeesters van de naoorlogse Italiaanse cinema. Tijdens de Fellini – The Exhibition kun je kijken naar groot geprojecteerde filmfragmenten, foto’s, archiefstukken, brieven en affiches, welke 20 jaar na zijn overlijden inzicht geven in de obsessies en drijfveren van de man achter La strada, La dolce vita en 8½.De tentoonstelling belicht ook de manier waarop hij in zijn films gangbare lineaire vertelstructuren wist te doorbreken en hoe hij op speelse wijze existentiële vraagstukken aansneed.

Federico_Fellini_NYWTS

Veertig jaar beslaat de carrière van Federico Fellini (1920-1993), misschien wel de beroemdste filmmaker die Italië heeft voortgebracht. Die veertig jaar hebben titels gebracht die in het geheugen van de filmliefhebber gegrift staan. De expositie laat zien hoe Fellini in zijn films en daarbuiten een mythisch beeld van zichzelf en van het Italiaanse leven schiep. Een universum waarin Fellini’s alter ego (meerdere keren gespeeld door Marcello Mastroianni)in steeds wisselende gedaantes opduikt en een parade van groteske menselijke zwakheden de revue passeert.

LaDolceVita1

De tentoonstelling plaatst het werk van Fellini in een breder perspectief: de tijd waarin hij leefde en werkte. Met name in Italië veroverden vanaf eind jaren vijftig de massamedia film, pers, televisie en reclame in rap tempo het publiek, dat zich enthousiast laafde aan het alomtegenwoordige beeld. Fellini voorzag al vroeg de invloed die de media op het gedrag van mensen zouden uitoefenen en verwees ernaar in zijn films.

otto-3

Lees meer op de website van EYE.