Eerste trailer voor documentaire Sync

Eerste trailer voor documentaire SyncVandaag is de officiële eerste trailer vrijgegeven voor de documentaire Sync. Deze verkent de wereld achter tekenfilms van vroeger en nu, samen met bekende Nederlandse stemacteurs. Hou jij van stemacteren, cartoons of anime? Like dan vooral de Facebook-pagina van Sync om op de hoogte te blijven.

[youtube eFyVx7iEsU4]

Tekenfilms zijn er in alle soorten en maten. Van Aziatische anime tot Amerikaanse cartoons. Animatie van Nederlandse bodem is de laatste tijd ook booming. Ze zijn er voor jong en oud. Voor sommigen is het nostalgie en voor anderen een fantasievolle wereld vol magie, humor en prachtige verhalen.

Sync neemt een kijkje achter de schermen van de Nederlandse bewerking van series en films. Stemacteurs en -regisseurs delen met de kijker hun passie voor dit creatieve vak en de grote toewijding waarmee zij de personages een Nederlandse stem geven.

Sync volgt de nasynchronisatie-fan Fé van Kessel, die de ambitie heeft om stemactrice te worden. Fé is al enige tijd actief in de fandubbing community en vraagt zich af hoe ze een plek kan veroveren in de professionele wereld. Nikki Romijn (‘Winx Club’) vertelt hoe zij ooit begonnen is als stemactrice, en neemt ons mee om een kijkje achter de microfoon te nemen.

We zien onder andere Arnold Gelderman (‘De Leeuwenkoning’, ‘Belle en het Beest’, ‘Aladdin’, ‘Toy Story’) die vertelt over het regisseren en inspreken van stemmen. Ook Carlo Boszhard (‘Frozen’, ‘Shrek’, ‘Mulan’) legt uit hoe iconische figuren vertaald worden naar het Nederlandse publiek. De documentaire ‘Sync’ richt zich niet alleen op producties van nu. We maken ook kennis met de pioniers van de nasynchronisatie, zoals Meindert de Goede (‘Maya de Bij’, ‘Nils Holgersson’, ‘Superworm Jim’), Harrie Geelen (‘Jungle Boek’, ‘Robin Hood’, ‘Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen’) en Maria Lindes (‘Wicky de Viking’, ‘De Freggels’, ‘Dommel’).

Sync verkent de relatie tussen Amerikaanse filmmaatschappijen en Nederlandse dubbingstudio’s, en bespreekt het verschijnsel ‘fandubbing’.

De makers van de documentaire zijn twee stemacteurs met passie voor het vak: Bob van der Houven (o.a. Kwik, Kwek & Kwak, Stitch en Dr. Doofenshmirtz) en Joop van den Beucken (o.a. Mojo Jojo, Hopsaroe en Sir Fangar). Ze zijn bij het maken van de film ondersteund door Niels Groffen en Yvar de Groot (de mannen achter de internetserie ‘Stemmen van Toen’). In de documentaire komen behalve stemacteurs en regisseurs ook de directie van een dubbingstudio, vertalers en een technicus aan het woord. Ook is een mediawetenschapper geïnterviewd om de impact van Nederlandse nasynchronisaties te doorgronden.

Sync gaat dus over het heden en verleden van een boeiend vak, en laat de processen zien achter grote producties die in het Nederlandse medialandschap en bij de jeugd veel invloed hebben gehad. De film is onderhoudend en informatief, en werpt een verhelderende blik achter de schermen. Sync gaat op 30 oktober in première op het animatiefestival KLIK in Amsterdam.