Dheepan-regisseur en acteur komen naar EYE

dheepan-une-histoire-damour-la-audiard

Regisseur Jacques Audiard en hoofdrolspeler Jesuthasan Anthonythasan zijn op 28 augustus aanwezig bij EYE voor een Q&A onder leiding van de Vlaamse filmjournalist Lieven Trio bij de voorpremière van Dheepan. Met Un prophète en De rouille et d’os vestigde Audiard de aandacht op zich als maker van indringende, heftige cinema. Zijn vertelling over een ex-Tamil Tijger die asiel probeert te vinden in Frankrijk door zich te omringen met een samengeraapt gezin, kreeg de Gouden Palm in Cannes.

In Dheepan volgen we de voormalige Tamil Tijger Dheepan (Antonythasan) probeert na de burgeroorlog op Sri Lanka een beter leven te vinden in Europa. Met de jonge vrouw Yalini (Kalieaswari Srinivasan) en het negenjarige meisje Illayaal (Claudine Vinasithamby) vormt hij een kleine familie, om meer kans te maken op politiek asiel. In de buitenwijken van Parijs vindt hij werk als conciërge van een vervallen woningblok, dat echter in handen is van een lokale drugsbende.

Audiard koos bij zijn zevende film voor een mix van misdaaddrama en politieke actualiteit ‘om het publiek te verrassen’. Naast een blik op de actualiteit en het misdaadelement is het ook een film over de zoektocht naar liefde en verwantschap. De gewelddadige ontknoping leidt net als in Un prophète en De rouille et d’os zou volgens Audiard voor een extatische bevrijding moeten zorgen bij de kijker.

De voorpremière is op 28 augustus in aanwezigheid van Audiard en Jesuthasan Antonythasan. Kaartjes zijn te koop via de website van EYE.