De mooiste filmopeningsscènes

A_long_time_ago

Het creëren van een goede openingsscène is niet per se het moeilijkste gedeelte van het maken van een film, maar wel een belangrijke. In deze tijd zijn openingsscènes belangrijker dan ooit. De ervaring van een film kijken in de bioscoop is ongeveer onveranderd gebleven (IMAX, 3D, ed buiten beschouwing gelaten). Echter, door een groot scala aan mogelijkheden voor het kijken van een film thuis,  kan de kijker zelf bepalen hoe en wanneer hij een film kijkt. De donkere en immersieve ruimte van een bioscoop die er voor zorgt dat de rest van de wereld wordt buitengesloten maakt plaats voor een ruimte waarin je steeds opnieuw wordt blootgesteld aan andere prikkels.

Een goede openingsscène moet daarom de aandacht van de kijker meteen weten te pakken en niet meer los te laten. Een veel gehoorde uitspraak is dat als de filmmaker de eerste 10 minuten fantastisch maakt, het publiek waarschijnlijk de film tot het einde zal bekijken. Gebeurt dit niet,… dan verlies je de kijkers.

Het onderstaande filmpje The Art of the Opening Scene, gemaakt door de Deense filmliefhebber Casper Christensen, zet de mooiste openingsscènes uit de filmgeschiedenis op een rij. Kan jij raden welke scène bij welke film hoort?

[youtube y1lMnbvf5eM]