De 5 engste momenten in horrorfilms (volgens Filmhoek)

Het is weer Halloween! Een goede gelegenheid voor een lijstje horrorfilms. Alhoewel er al vele filmlijstjes op internet te vinden zijn, is er vast nog geen lijst gemaakt door het Filmhoek team. Vandaar dat ik er een heb samengesteld met engste horrorfilm ervaringen van (oud)teamleden en bezoekers.

  1. The Grudge – Busscene (Immy Verdonschot)

gurddeee

“Mijn engste horrorervaring was bij – en eigenlijk vooral na – het zien van The Grudge. Ik had kaartjes voor de voorpremiere en we zaten in een bijna lege zaal in Eindhoven. Daarna moest ik echter in mijn eentje met de bus terug naar huis. Voor wie de film niet gezien heeft: (spoiler?) er is een moment in de film waarop het hoofdpersonage tevens met het openbaar vervoer reist, in het pikkedonker, en dan verschijnt een gezicht in het raam. Die nacht zag ik dat gezicht overal verschijnen onderweg naar huis… Gelukkig bleef het bij die ene nacht.´´

  1. The Fly – Droomsequentie (Erik Jansen)

horrorfilms

´´De film van mijn engste horrorervaring heb ik helaas (en wellicht gelukkig) nooit op het grote witte doek gezien. Ik heb het dan over de 1986 remake van The Fly met Jeff Goldblum en Geena Davis. Wat betreft horror heb ik talloze films gezien. Slashers kunnen best spannend zijn en found footage horrors jagen niet echt de stuipen op mijn lijf, maar van een visuele body horrorfilm kan mijn maag echt omdraaien. The Fly heeft daar aardig wat scènes van. De specifieke scène die mij als kind en pas geleden nog deed krijsen van angst, is de nachtmerrie van het karakter van Geena Davis. Ik wil niet te veel spoilen, maar het laat ik het maar bij houden dat het niet een menselijke bevalling was. Mijn haren staan alweer overeind nu ik eraan denk…´´

  1. Night of the Living Dead – Ontdekking in het huis (Martijn Pijnenburg)

night-of-the-living-dead-filmhoek horrorfilms

´´De klassieker Night of the Living Dead van George A Romero blijft toch een van mijn favorieten. Ondanks dat het een zwart-wit film is bevat de film vele krachtige momenten. Een daarvan is het moment dat hoofdpersonage Barbara een huis invlucht nadat ze voor het eerst in aanraking is gekomen met de zombies. Als ze naar boven wil lopen doet ze echter een lugubere ontdekking…Alhoewel dit stukje achteraf niet eens tot de sterkste scenes bleek te behoren, ben ik er als kind wel behoorlijk van geschrokken.´´

  1. 28 Days later – Openingsscène (Kevin Plaatje)

28-days-laterr-filmhoek

´´Opening van 28 days later, waarin Cillian Murphy door een verlaten londen loopt. Claustofobisch en bijna benauwd gevoel krijg je erbij omdat het lijkt alsof de wereld al tot een einde is gekomen zonder dat deze persoon daar ooit iets van heeft gemerkt.´´

  1. Videoclip Thriller van Michael Jackson (Dennis van Elten)

thriller-filmhoek

´´Toen ik nog een stuk jonger was dan nu kwam een van de engste minifilms van Michael Jackson uit. Een videoclip kon je het niet noemen zo groot was dit in omvang. De film is gemaakt door John Landis, bekend van An American Werewolf in London. Ik was in die tijd al gek van Jackson’s muziek.  Boven mijn bed hing een levensgrote poster van Mr. Jackson. De bewuste middag dat iemand (ik weet niet meer wie) de videoband had mee genomen werd ik blootgesteld aan Thriller. Mijn slaapkamer is nooit meer hetzelfde geweest, de poster van Mr. Jackson verdween al heel snel van mijn muur. Het duurde daarna nog een aantal jaar voordat ik mijn eerste griezelfilm Friday the 13th 6 – Jason Lives keek, maar dat is weer een ander verhaal.´´

Eervolle vermelding: Cabin Fever – Dennis (Bart FL Lindeman)

[youtube 30CExwoUyVQ]

Wat was jouw meest enge ervaring met horrorfilms? Reageer gerust via Facebook.