Daniel Craig en Halle Berry in rassenrellenfilm Kings

Daniel Craig en Halle Berry in rassenrellenfilm KingsDeniz Gamze Ergüven, de regisseuse van het drama Mustang,  is bezig met de voorbereidingen van haar Engelstalige debuutfilm Kings. Halle Berry zal samen met James Bond-acteur Daniel Craig de hoofdrol spelen. Kings is gebaseerd op de rassenrellen die volgden nadat vier blanke agenten door een blanke jury werden vrijgesproken van hun hardhandige arrestatie inzake de Afro-Amerikaanse taxichauffeur Rodney King. De film zelf volgt een fictieve verhaallijn, waarin Craig verliefd wordt op Berry en haar kinderen beschermt wanneer chaos op straat uitbreekt.

[youtube sb1WywIpUtY]

Op 3 maart 1991 reed King samen met twee andere mannen te hard op de snelweg. Ze werden 13 kilometer achtervolgd door een politiewagen en dit resulteerde in het aftuigen van de drie mannen. King was onder invloed van alcohol en wilde niet gearresteerd worden omdat hij voorheen vervroegd uit de gevangenis was vrijgelaten.

De agenten belandden wegens mishandeling in de rechtszaal, waar ze door 12 juryleden (10 blanken, één Latino en één Aziaat) berecht en vrijgesproken werden. Het leidde tot een grote rassenrel in Los Angeles 1992, waarbij 53 doden vielen, meer dan 2300 gewonden, 7000 gestichte branden en bijna één miljard dollar aan schade opleverde. Twee van de vier agenten kregen later alsnog een gevangenisstraf. Rodney King overleed in 2012. Hij was verdronken in zijn zwembad en er waren sporen van drank en drugs in zijn lichaam gevonden.