Blog | Van oma’s en tweelingen tot aan Koninklijken (Immy Verdonschot)

B

door: Immy Verdonschot

Een paar dagen geleden kreeg ik een pushmelding op mijn telefoon. Het las “Actrice Ellen Vogel (93) is overleden.” Een geweldig actrice, zowel op toneel en televisie, als in films. Ze werd ook wel de grande dame of Koningin van het Nederlandse toneel genoemd. In deze blog ga ik echter niet in op hoe groot haar bijdrage aan het toneel was, maar blik ik terug op haar werk in films en series. Want ook daar had ze Koninklijke rollen.

11830821_1056487831035691_707045962_n

Zonder Ernst
De eerste rol waarin ik Ellen Vogel leerde kennen, was als Frederique Asselberg, ook wel Omie genoemd, in Zonder Ernst. Een komedieserie die gebaseerd was op de Engelse sitcom After Henry. De serie draait om drie generaties vrouwen die in een huis samenwonen. Aan het begin van de serie moet Jet wennen aan een leven als weduwe. Dus moederlief trekt bij haar in, om te voorkomen dat ze zich zo alleen zou voelen. Een rol die vertolkt wordt door Vogel en die ze met overgave speelt. Frederique is bovenal een nieuwsgierig aagje die zich maar al te graag met de levens van haar dochter en kleindochter bemoeit. Daarnaast voelt ze zich bevoorrecht tot bepaalde situaties. Ik kan me nog een aflevering herinneren dat ze een ‘gezelschapsdame’ zoekt en niemand goed genoeg is, totdat iemand op gesprek komt die eerder dezelfde baan had in het Koninklijk huis. Het zal dan ook geen verrassing zijn, dat drie dames bij elkaar een hoop humor met zich mee brengt. En in deze serie kon Vogel alles laten zien: Van humor tot aan drama.

[youtube 0vELH-R9xzk]

Nederlandse boekenlijst
Een van de bekendste films die jongeren van mijn leeftijd waarschijnlijk wel zullen kennen is De Tweeling. Gebaseerd op een boek dat bij velen op de Nederlandse boekenlijst van de middelbare school terug te vinden is. Hierin speelde Vogel de oudere Lotte die na tijden een weerzien met haar tweelingzus heeft. In het programma Opium werd stilgestaan bij deze film, welke genomineerd was voor een Oscar. Daarin liet regisseur Sombogaart blijken dat Vogel wel eens klaagde over haar ‘tweelingzus’. Deze Duitse vrouw was namelijk niet altijd even voorbereid voor haar scènes en lustte wel een sigaret en wijntje op de set. Terwijl Vogel natuurlijk een ware pro was die alles tot in de puntjes voorbereidde.

Andere verfilmde titels waar je haar uit kan kennen zijn De ontdekking van de hemel, geschreven door Harry Mulisch, waar ze Max’ moeder speelde. Maar ook Brandende liefde, van Jan Wolkers, Van oude mensen de dingen die voorbij gaan en De kleine zielen, beiden van Louis Couperus, komen voorbij in haar repertoire. Allemaal titels waarmee je een prachtig overzicht van de Nederlandse literaire geschiedenis krijgt. Het kan niet anders dan dat je haar hierin tegenkomt.

Blog: Van oma’s en tweelingen tot aan Koninklijken

Begin
In 1957 had ze haar eerste rol in een televisiefilm (aldus IMDB). Het was de beginperiode van televisie en sindsdien is Vogel ook niet meer weg te denken van de buis. Om de zoveel jaar speelde ze of in een televisieserie of –film van Makkers, staakt uw wild geraas tot Herenstraat 10. In een interview is te lezen dat daar tussenin ook wel is in vijf theaterstukken tegelijkertijd speelde. Het mag duidelijk zijn dat deze vrouw nooit stil zat. Want wat ze ook deed, ze bleef terugkomen. Aan alles is dan ook te merken dat acteren haar passie was. En het maakte niet uit voor welk publiek ze speelde, iedereen kon er evenveel van genieten.

Blog: Van oma’s en tweelingen tot aan Koninklijken

Laatste jaren
Je zou misschien denken dat iemand van haar leeftijd het op een gegeven moment rustig aan zou doen. Maar als je kijkt naar de afgelopen vijf jaar was nog veelvuldig terug te zien in de huiskamers. Zo speelde ze in 2010 de rol van Juliana in Bernhard, schavuit van Oranje en pakte ze die rol in 2012 weer op in Beatrix, oranje onder vuur. Een jaartje later liet ze die koningsrol achter zich, maar was ze nog in acht afleveringen te zien van de serie Doris, waar ze als Grootmoeder Mimi te zien was. De eerste aflevering hiervan is overigens gewoon via YouTube terug te vinden, dus mocht je geïnteresseerd zijn:

[youtube Fsa9aGHI5_c]

Het maakt dus niet uit of je geboren bent in de jaren vijftig of in de afgelopen tien jaar: Je zult hoe dan ook werk van Vogel voorbij zien komen op de televisie. En iedereen kent haar weer van ander werken en op een andere manier. Van Nederlandse literatuur en koningsrollen tot aan lieve Omies: Ellen Vogel was een geweldig actrice en laat een prachtig oeuvre achter, waar menig kijker nog lang van kan genieten.

Xoxo,

Immy.