Blog | The shepard, the princess & the showbizz mom

filmstrip Blog: The shepard, the princess & the showbizz mom

door: Immy Verdonschot

Ook in de laatste week van 2016 krijgen we het ene bericht na het andere over gestorven sterren. Waar vorige maand Ron Glass nog kwam te overlijden, zijn het Hollywoodlegendes Carrie Fisher en haar moeder Debbie Reynolds waar we vlak na de kerst afscheid van moeten nemen. Alle drie namen waar ik niet zomaar aan voorbij kan gaan.

Blog: The shepard, the princess & the showbizz mom 1

“Can’t stop the signal”
Ik kende Ron Glass vooral als een priester, Shepherd Book. Een personage uit de serie Firefly en de (vervolg)film Serenity, waar hij een gelovige speelde die verrassend uit de hoek kom komen met uitspraken, maar zeker ook met een staaltje actie. In 2016 kwam hij op 71-jarige leeftijd te overlijden en daarmee laat hij een geweldige lijst van rollen achter. Hij speelde onder meer in Barney Miller, The New Odd Couple, Rhythm & Blues, Mr. Rhodes, Friends (volgens mij als scheidingsadvocaat van Ross) en twee afleveringen van Agents of S.H.I.E.L.D..

[youtube QTI0yQzCHEc]

 In Serenity (spoiler) komt zijn personage ook te overlijden, wat ik maar niet kon geloven. Alle personages in die serie zijn eigenlijk onmisbaar en zo zag ik de acteur, Ron Glass, ook. Daarom lijkt me dat de mooiste manier om hem te herinneren.

Blog: The shepard, the princess & the showbizz mom 2

“May the Force be with you”
Toen het nieuws naar buiten kwam dat Carrie Fisher, bekend als Princess Leia, een hartaanval had gehad stond mijn tijdlijn meteen vol met berichten van vrienden die haar sterkte toewensten. Niet veel later volgde het bericht dat ze helaas aan de hartaanval overleden was. Veel van mijn vrienden zijn met Star Wars opgegroeid en voor hen was Leia dan ook een icoon. Toen ik – tijdens mijn studie – de hele reeks voor het eerst keek, was ik meteen verrast door dit geweldige personage: niet alleen wist ze zich staande te houden als een prinses in een mannenwereld, maar ze was ook nog eens een echte leider, onafhankelijk, en gevangen in een bikini door Jabba de Hutt of met een wapen op pad: ze zag er kick-ass uit! Geen wonder dat ze dan ook voor zovelen een grote betekenis heeft.

Het meest word ik echter nog geraakt door vrienden die haar ooit ontmoet hebben. Een vriendin uit Duitsland vloog een week of twee geleden nog naar Londen om haar te ontmoeten en een boek te laten signeren… Voor hen komt het dus echt dichtbij. Maar Carrie is natuurlijk van veel meer bekend, dan alleen van Star Wars. Zo is een mooi overzicht te zien in het volgende filmpje:

[youtube Pf5Ar0vsFrY]

“What a glorious feeling. I’m happy again.”
Ik ben opgegroeid met musicals, maar toch kon ik tijdens mijn studie nog vele jaren vijftig klassiekers ontdekken. Daarvan was een van mijn favorieten wel Singin’ in the Rain, met Debbie Reynolds in haar eerste grote rol. Nou houd ik sowieso van musicals, maar deze film – ook al kwam ‘ie wat trager op gang voor mijn gevoel – blijft één van mijn favorieten. De film gaat namelijk over een belangrijk keerpunt in de wereld van film: van de stomme film naar ‘talkies’ en dat hebben ze prachtig in beeld gebracht.

[youtube GB2yiIoEtXw]

Hoewel Debbie Reynolds nog in menig andere films en series heeft gespeeld, kende ik haar voor Singin’ in the Rain vooral als de moeder van Grace in de serie Will & Grace, waar ze een echte showbizz-moeder speelde. Dit leidde tot veel problemen tussen Grace en moederlief, aangezien ze nooit aandacht voor haar dochter had. Hoe dicht dit bij de waarheid komt, zou ik niet durven zeggen. Maar ik kan me goed voorstellen dat Debbie zich toch wel enigszins in die rol kon herkennen.

Blog: The shepard, the princess & the showbizz mom 3

En zo nemen we afscheid van deze iconen en van 2016. Een jaar vol verlies van grote namen, waarvan iedereen een grote nalatenschap heeft. Niet alleen door films en series opnieuw te kijken, maar zeker ook door het fandom te delen zullen ze allen herinnerd worden.

Xoxo,

Immy

Ron Glass:

 

“Shepard, don’t move.” “Won’t go far.” We love you, Ron Glass. Don’t go far.

A photo posted by Nathan Fillion (@natefillion) on

Carrie Fisher: https://www.theguardian.com/culture/2016/dec/27/carrie-fisher-celebrity-tributes

Debbie Reynolds: https://www.thestar.com/entertainment/2016/12/28/outpouring-of-grief-for-debbie-reynolds-dead-at-84.html