Blog | Robotliefde (Immy Verdonschot)

B

door: Immy Verdonschot

11128010_981236021894206_1341509258_n

Gisterenochtend aan het paasontbijt ging het niet over Pasen, maar over de ontwikkeling van computers. En dan in het bijzonder over robots. Een mooie herinnering om nog even op de valreep een blog te schrijven over het aankomende Imagine Film Festival (de 31ste editie alweer, van 8-18 april), dat dit jaar in het teken staat van We Love Robots.

11096978_981236035227538_1692483189_n

We Love Robots
Van Metropolis tot Avengers: Age of Ultron. Robotten komen meer en meer voor in films. Van apocalyptische varianten zoals in Terminator tot aan de heldenvariant in Big Hero 6 en de gevonden liefde in Her. Wat is dan een beter thema van dit jaars Imagine Film Festival dan ‘We Love Robots’? Ze belichten het thema niet alleen met een uitgebreid filmprogramma, maar ook met lezingen, een masterclass over Robot Design en een workshop ‘Cyborg Orkest’ waarbij je je eigen instrument kan maken. Kortom: Een vol programma die de aanhoudende liefde en groeiende fascinatie voor robots onder de loep neemt.

11139701_981236031894205_512211889_n

De extra’s
Zoals ieder jaar zit het programma niet alleen vol met films, maar ook met een heel uitgebreid randprogramma. Van een filmquiz en de eerder genoemde workshop om je eigen cyborg instrument te maken, tot aan de vele verschillende masterclasses. Wat dacht je bijvoorbeeld van een avondje editing bespreken met Bob Murawski? Of wil je liever de Belgische ‘director of photography’ Manuel Dacosse aan de tand voelen over zijn camerawerk? Alsof dat nog niet genoeg is om naar uit te kijken, kun je ook een kijkje nemen bij de LOTR game demo, waar de gamers van LOTR (uit Utrecht) hun prachtige spellen meenemen en demonstreren hoe ze de spannende spellen tot leven laten komen. Mocht dat je allemaal nog niet aanspreken, dan ben je misschien op je plek bij ‘Uncover Lab’: Dit is een tattooshop voor objecten!

11139829_981236708560804_1145392814_n

Dag tot dag planning
Helaas kan ik niet iedere dag aanwezig zijn. De eerste week moet ik gewoon werken en de tweede week ga ik op vakantie. Hoewel dat zeker leuk is om naar uit te kijken, vind ik het heel jammer om zoveel goede dingen te moeten missen. Daarom kijk ik simpelweg alleen naar de ‘Dag tot Dag’ planning: Op die manier probeer ik te kijken naar wat ik wel kan zien en minder te letten op wat ik allemaal moet missen. Zo stonden onder andere op mijn lijstje: When Marnie Was There, Lost River, Ex Machina, The Frame, Young Ones, en Lost Soul, The Doomed Journey of Richard Stanley’s Island of Dr. Moreau. Ik heb mijn fingers crossed dat ik er in ieder geval een paar van kan zien.

terminator-reboot-genesis-images

Aanraders
Ook al probeer ik de geweldige planning die ik moet missen te ontwijken, toch kan ik er een paar aanraden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het regisseursdebuut van Ryan Gosling Lost River? Met deze film weet Imagine overigens mijn verwachting hoog te houden, dat ik ieder jaar weer verrast wordt met een Whedonalum. Zo speelt Christina Hendricks (Mad Men en Firefly) in deze film en is ook Iain De Caestecker te zien (bekend uit Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.). Trouwens, in de slotfilm Big Game is Samuel L. Jackson natuurlijk ook te zien: En wie heeft er nog niet The Avengers van Joss Whedon gezien? Of de double bill – die zo snel uitverkocht was dat er een vervolg plaats vindt – van Aliens en Terminator 2 welke op 70mm vertoond zal worden. Andere films waar ik nog benieuwd naar ben zijn Reversal met Amy Okuda (The Guild), welke enkel vertoond wordt tijdens de Night of Terror en Dark Star: HR Gigers Welt, die een blik achter de scherm zal geven van HR Giger.

Kortom: Het belooft weer een geweldig festival. Ik baal er dan ook van dat ik zelf niet alle dagen aanwezig kan zijn. Maar gelukkig heb ik in ieder geval drie collega’s warm kunnen maken voor het festival, dus ik weet dat mijn gemiste dagen goed opgevangen worden. Nu is het nog even aftellen tot de openingsavond en dan wordt het volop knallen.

Xoxo,

Immy.