Blog | NFF 2015 gaat over grenzen (Immy Verdonschot)

door: Immy Verdonschot

Nog een weekje wachten en dan staat het NFF weer voor de deur! Net als de afgelopen jaren zal ik aandacht besteden aan het Nederlands Film Festival, welke dit jaar zijn 35ste jaargang mag vieren. Ik zal dit jaar voor de vijfde keer deelnamen aan de Dagkrantredactie en ik zou niet enthousiaster kunnen zijn. De twee afgelopen maandagen was ik aanwezig bij de persvoorstellingen, waar mede het programma van het komende festival bekend werd gemaakt. En ik kan alvast verklappen dat het een hoop goeds voorspelt!

11998171_1081101958574278_1346126778_n

NFF Masters
Waar ik misschien mee moet openen is dat dit jaar er heel anders uit gaat zien. Zo heeft NFF geen gast van het jaar meer. Maar zullen er de ‘NFF Masters’ zijn. Het is namelijk ongelooflijk hoeveel talent er wel niet uit Nederland komt en misschien wel onbekender hoe succesvol deze pro’s zijn in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan director of photography Hoyte van Hoytema, die onder andere aan de meesterwerken The Fighter, Her en Interstellar heeft gewerkt. Of Jany Temime, die wellicht een begin maakte als kostuumontwerper voor Ciske de rat, Antonia en Karakter, maar inmiddels heeft gewerkt aan Gravity, Skyfall en maar liefst zes Harry Potter films! Het leuke hiervan is dat NFF in samenwerking met het Centraal Museum een aantal van haar bijzondere creaties zal tentoonstellen in het Utrechtse Stadhuis. Sterker nog: Je kunt al een voorproefje krijgen op de nieuwe Bond-film SECTRE, waar twee gloednieuwe kostuums van te zien zullen zijn.

 

[youtube oKY_ES9–fY]

Over grenzen
Zoals misschien al blijkt uit de bovenstaande meesters, is het thema van dit jaar ‘Grenzeloos Nederlands’. En dat is overal in te merken: In de vele samenwerkingen die Nederlandse filmmakers vaak aan gaan, maar ook in het internationale karakter van veel films. Je zou denken dat hiermee de ‘N’ van het Nederlands Film Festival wellicht zou verdwijnen. Gelukkig is niets minder waar. Ze hebben het namelijk zo weten te combineren, dat er ook terug gegaan wordt op de kern van het NFF. Namelijk het belang van het Gouden Kalf: De filmprijzen voor de Nederlandse cinema. Hiervoor zijn loges ingericht die uitleg geven over wat een film, docu of televisieserie het waard maakt om bekroond te worden. In deze loges krijg je niet alleen de genomineerden te zien, maar wordt ook uitleg geboden van een deskundige in de filmsector.

12020608_1081101971907610_243316547_o

Recordpoging binge watchen
Een van mijn favorieten dit jaar is de recordpoging om het aantal uren binge watchen te verbreken. Als extreme seriefanaat was ik al supergelukkig toen het NFF aandacht ging besteden aan de steeds beter wordende kwaliteit van Nederlandse televisieseries. Dit jaar wordt dat niet alleen gedaan met marathonvoorstellingen van Penoza en Overspel, maar gaan er twee nieuwe series (Volgens Jacqueline en De affaire) in première. Er is ook nog een ware Televisieserie Pubquiz, waar alle serieliefhebbers hun kennis kunnen testen. En zoals gezegd, natuurlijk The Ultimate Binge! Het huidige record staat op 91 uur, dus dat wordt een hele zit. Op het programma staan Nederlandse series, welke de deelnemers zullen kijken in een speciaal ingerichte kas op de Neude. Need I say more? Nou…, eigenlijk zou ik dat heel graag willen! Ik ben namelijk ontzettend benieuwd naar wat er op het programma staat en wat de regels zijn. Maar daar zal ik toch nog wat meer onderzoek voor moeten doen, of het festival gewoon voor moeten afwachten.

[youtube YPjPgrInzWU]

Watson
Als laatste wil ik nog even stil staan bij een app die afgelopen maandag is geïntroduceerd. Deze app heet Watson en is bedoeld voor slechtzienden en blinden. Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om films en series te kunnen zien. Je zou bijna vergeten dat er een hoop mensen in de wereld zijn, die niet (goed) kunnen zien wat er op het scherm gebeurd. Met Sanne Vogel als ambassadrice wordt dan ook een nieuw tijdperk ingeluid waarin zij gebruik kunnen maken van deze app. Voorlopig alleen nog beschikbaar op Android en Apple, maar simpel te installeren. Als de app er eenmaal opstaat, kun je de film erbij zoeken die je wil zien. Deze start dan de ‘audiodescriptie’ vanaf het moment waar je aan het kijken bent. Om met de woorden van Sanne Vogel te spreken ‘je gaat anders naar films kijken’. Ik heb inmiddels al een voorproefje gehad en ik kan het eigenlijk iedereen aanraden om een keer te proberen, al bevatte de app nog wel wat kinks. In mijn ogen is het een geweldige uitvinding die nog meer mensen zal kunnen laten genieten van het geweldige Nederlandse filmaanbod dat er tegenwoordig te vinden is.

12028952_1081101961907611_1295508816_n

Ik begon deze blog met te vertellen dat het NFF 2015 heel veel goeds voorspelt. Ook heb ik aangegeven dat er een hoop wordt omgegooid. Maar ik heb nog lang niet alles genoemd. Zo zal het Gala niet in Tivoli zijn, zoals vorig jaar, en ook niet in de Stadsschouwburg zoals de jaren daarvoor. Nee, dit jaar vindt het plaats in het enige echte Beatrix Theater! Dit is slechts een van de vele andere dingen die er dit festival anders gaan zijn en het is simpelweg teveel om te benoemen. Ik heb er dan ook weer veel zin en kan iedereen aanraden om vooral zelf langs te komen. Is het niet voor de goede films, dan wel voor de sfeer of voor de grote hoeveelheid aan andere activiteiten die er weer georganiseerd kunnen worden. Komen dus!

Xoxo,

Immy.