Blog | Geen dino’s maar draken (Immy Verdonschot)

Jurrassic World draait inmiddels al een hele tijd in de bios en de eerste weken zag je nergens iets anders. Het is een hype die inspeelt in op alle nostalgie van Jurrassic Park, waar vele van mijn leeftijdsgenoten mee zijn opgegroeid en wat een van de films is, die Steven Spielberg groot maakte. Toch moet ik bekennen dat ik nooit iets heb gehad met deze geweldig grote beesten. Daarentegen heb ik meer met draken, zeker nu de geweldige mythische beesten terug te zien zijn in Game of Thrones. Daarom wilde ik me in deze blog richten op draken in films.

draken

De eerste Nederlandse animatiefilm

Waar kun je zo’n blog nu beter mee beginnen dan met de eerste Nederlandse animatiefilm: Als je begrijpt wat ik bedoel uit 1983? Voor wie niet is opgegroeid met Olivier B. Bommel en Tom Poes, zij zijn beroemde Nederlandse stripfiguren, bedacht door Marten Toonder. In het kort kun je het het beste beschrijven als Bommel die de antiheld is en vaak in de problemen komt, waarna zijn vriend Tom Poes het weer oplost. In 1983 werd over dit tweetal dus de eerste Nederlandse avondvullende animatiefilm genaamd, waarbij Bommel een ei houdt. Echter blijkt in dat ei niet zomaar een dier te zitten, maar een draakje die hij al snel Zwelgje noemt. Waarom is deze film nu het noemen waard? Ik denk dat Zwelgje een van de eerste draken is die ik zag in film: Een schattig diertje, dat net zo onwetend is als een pasgeboren kind. Zonder teveel weg te geven, kan ik je verder nog zeggen dat de film aantoont wat er gebeurt als ‘mensen’ rommelen met dingen waar ze niet aan moeten komen. In dit geval dus een draakje. Ben je benieuwd, dan is de hele film op YouTube te vinden:

Van Mushu tot Haku

Maar er zijn natuurlijk veel meer animatiefilms met draken. Zoals Mushu uit Mulan. In Amerika was de stem ingesproken door niemand minder dan Eddie Murphy en hier in Nederland door Carlo Boszhard. Een ADHD draakje, dat erg klein (‘travel size, for your convenience’) is en daardoor zich maar moeilijk kan bewijzen. Maar daarnaast is hij vooral erg grappig en lief. In het verhaal was hij ooit een soort van ‘beschermengel’ en status die hij nu weer eer probeert aan te doen.

Dat draken goed in de smaak vallen blijkt ook uit de film How to Train Your Dragon uit 2010. Daar voegden ze niet slechts een draak aan het verhaal toe, maar draait de hele film om deze vliegende beesten. Wat opvalt, door de jaren heen, is dat de draken steeds menselijke eigenschappen krijgen, en daarnaast er steeds unieker uitzien met hun een eigen karaktertrekjes. Een ander groot verschil is dat ze hier ook worden ingezet om te vechten en dat mensen er zo goed mee om kunnen gaan, dat zij er zelfs op kunnen vliegen. En wie wil dat nou niet?

Een laatste animatiefilm waar ik nog aandacht aan wil besteden is Spirited Away. Deze draak is denk ik nog het meest speciaal. Hier gaat het namelijk niet zomaar om een draak, maar om Nigihayami Kohakunushi, ook wel Haku genoemd. Haku is een leerling in een badhuis van ongeveer twaalf jaar oud, maar hij is tevens een Riviergeest waardoor hij kan transformeren in een prachtige zilveren draak. Er is geen enkele draak die zo’n indruk op je zal maken als Haku in deze film… Volledig magisch en sprookjesachtig.

draken

De draken uit mijn jeugd

Maar met animatiefilms zijn we er natuurlijk nog lang niet. Want wat is er nu mooier, dan films die draken tot leven laten komen door ze daadwerkelijk te maken? Nu zijn daar natuurlijk ook verschillen in te vinden. Zo kan ik niet zeggen dat de Eborsisk uit Willow, de tweekoppige draak die vuur ademt, er zo prachtig uitziet. Willow is een film uit 1988 die ik met mijn vader keek toen ik jong was. Wellicht is dit de minst memorabele draak die ik in films heb gezien, maar een funfact is dat zijn naam is samengesteld uit die van filmcritici Roger Ebert en Gene Siskel (aldus IMDB). Mocht je van oude cult-avonturenfilms houden, dan is Willow misschien toch een film voor jou.

Een andere draak die ik wel prachtig zou noemen, is Falkor. Ik vraag me af of er bij mensen al een lampje gaat branden wanneer ik de naam alleen al noem. Dit is namelijk mooie witte draak uit Neverending Story. Hieruit blijkt dat de beste en leukste draken vooral uit Japanse verhalen komen. Zo is Falkor een geluksdraak, wat afstamt van het Japanse woord ‘Fukuryuu’. In deze film uit 1984 heeft hij meer een hondenkop, dan de wat ‘scherpere’ andere draken. Hierdoor krijgt hij al meteen een vriendelijke uitstraling en doet hij ook denken aan ‘men’s best friend’. En dat is ook het gevoel wat je bij Falkor krijgt: Een draak die je het liefst als huisdier zou willen hebben.

Wanneer je bent opgegroeid met al deze geweldige en verschillende draken, hoe kan het dan ook anders dat we een zwak hebben voor deze mythische beesten? Iedere draak weer met zijn unieke kenmerken en eigen karakter, waardoor je ze simpelweg als huisdieren gaat zien. Als ik een favoriet zou moeten kiezen, zou het uit de animatiefilms Haku zijn en uit de ‘live-action’ films Falkor zijn. Ik hoef maar aan de laatste te denken en ik krijg al zin om Neverending Story weer op te zetten. En dat zegt eigenlijk al genoeg.

Xoxo,

Immy

VOLG ONS

Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter