Blog | Garry Marshall, de man achter menig vrouwenfilms (Immy Verdonschot)

Garry Marshall, de man achter menig vrouwenfilmsdoor: Immy Verdonschot

Wie weet zegt de naam je niet zo veel, maar de filmtitels ongetwijfeld. Garry Marshall: Hij was de regisseur van romantische komedies als Pretty Woman, Valentine’s Day en The Princess Diaries en schrijver en bedenker van series als Happy Days en Mork & Mindy. Deze week is hij op 81-jarige leeftijd overleden.

Garry Marshall

Liefde en lachen
Als er iets is wat Garry Marshall goed wist over te brengen, dan waren het wel de gevoelens van opbloeiende liefde en humor. Het hoefde echter niet allemaal koek en ei te zijn. Zo was Georgia Rule een wat zwaardere film over drie generaties vrouwen die maar moeilijk communiceren met elkaar en dus ook een moeizame relatie hebben. Raising Helen ging over een jong gezin waarvan de ouders overlijden, waarna een wilde tante de zorg op zich moet nemen. Maar bovenal wist Marshall dergelijke verhaallijnen ook prima samen te voegen in één film. Dat gebeurde onder andere in de films als Valentine’s Day en New Year’s Eve. Van alle films die hij regisseerde heb ik er verschillende op dvd in mijn kast staan, maar daarvan zal Pretty Woman (laatst nog op tv, net als Overboard trouwens) toch wel mijn favoriet blijven. Het leuke aan zijn films is ook dat je veel bekende gezichten terug ziet. Neem bijvoorbeeld Kate Hudson, Julia Roberts en Anne Hathaway. Allen komen vaker in films van hem voor.4273961356_047e49ccdb

[youtube Nu3x5SZrMHo]

Voor mijn tijd
Zoals in de inleiding gezegd was Marshall ook de man achter successeries als Happy Days en Mork & Mindy (waarbij de laatste een spin-off is van de eerste). Toevallig heb ik laatst een documentaire over Robin Williams gekeken, wie Mork speelde. Hoewel ik geen van beide series heb gezien, doet het ene verlies me ook weer aan het andere denken. Hoewel het al een hele tijd geleden is, heb ik vrienden in Engeland van mijn leeftijd die de series wel kennen. Wanneer ik fragmenten zie, zoals die hieronder, weet ik echter dat het absoluut een serie voor mij zou zijn geweest. Met de opbloeiende liefde van Mork en Mindy en het geweldige talent van Robin Williams zou ik me ongetwijfeld vermaakt hebben. Wat dat betreft heeft Marshall dan ook een mooi nalatenschap.

[youtube vg10mEJBspM]

Hé, ik ken jou!
Er zijn meerdere filmmakers die wel eens in hun eigen werk te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan Alfred Hitchcock in meerdere van zijn films, of Wes Craven in Scream. Al zie je Marshall (voor zover ik weet) niet veel in zijn eigen films, je kon hem wel herhaaldelijk tegenkomen in ander werk. Zo was hij te zien in de serie Sabrina, the Teenage Witch, had hij de rol van Rigford in Never Been Kissed, speelde hij de duivel/man in Hocus Pocus en was hij te zien in zijn eigen film The Runaway Bride als een honkbalspeler. Er bestaat dus een kans dat je hem van gezicht kent, al weet je het zelf misschien niet. Vandaar deze twee (oude) fragmenten van (helaas) slechte kwaliteit:

[youtube 7hIrbtiVrgc]

[youtube 8SYHoXvYfxA]

De afgelopen jaren was Garry Marshall ook nog te zien in de serie Brooklyn Nine-Nine en dit jaar kwam zijn film Mother’s Day nog uit… Tot het einde is hij dus druk bezig geweest met als gevolg dat hij een geweldig nalatenschap heeft waar nog vele filmliefhebbers jaren lang van kunnen blijven genieten.

Xoxo,

Immy.