Blog | De wonderlijke wereld van Harry Potter (Immy Verdonschot)

Blog: De wonderlijke wereld van Harry Potter Blog De wonderlijke wereld van Harry Potter door: Immy Verdonschot

Afgelopen donderdag werd Harry Potter: the Exhibition feestelijk geopend met als hoofdgasten van de avond: James en Oliver Phelps (Fred & George Weasley/Wemel). Met een magische spreuk en wat hulp van het publiek gingen de deuren open en konden alle genodigden de magische sfeer van Harry Potter proeven.

Zweinstein in Utrecht!
Sinds de wereldpremière in Chicago heeft de betoverende tentoonstelling van 1400m2 al meer dan 4 miljoen bezoekers verwelkomd. Van Boston, Toronto, Sydney en Tokio tot aan Parijs, Shanghai en Brussel. En nu is dan eindelijk de beurt aan Utrecht! Ik was met mijn collega van De Telegraaf aanwezig voor een live verslag, maar wil deze ervaring natuurlijk maar al te graag met jullie delen!

Zodra je binnenkomt is het eerste wat je ziet de sorteerhoed/sorting hat, waarna je al snel van het ene filmdecor bij het andere belandt. Niet alleen kostuums, maar duizenden authentieke props zijn te bewonderen als ook enkele magische wezens. Heel interactief is het niet, maar er zijn zeker enkele interactieve sets opgesteld. Zo kun je zelf een Mandragora uit de pot trekken – met het gepiep en al – en een slurk gooien in de Zwerkbal zone. Je kunt zelfs halverwege een rustmomentje pakken in de stoel van Hagrid. Al bestaat er natuurlijk best een kans dat iedereen dat wil, dus hou er rekening mee dat je even moet wachten.

De beleving
Vanaf het moment dat je voorbij de Hogwarts Express loopt begeef je je meteen in de magische wereld. De Fat Lady begroet je door tot driemaal toe een hoge noot te halen, waarna je voorbij de slaapkamer van Ron en Harry loopt. Overal waar je kijkt zie je kostuums van de meest bekende scènes, als ook geweldige props. Voor wie het al even geleden is, hangen in iedere ruimte ook wat schermen waarop fragmenten uit de film worden afgespeeld. Maar het leukste is misschien wel hoe echt sommige decors worden gebracht. Wanneer je in het Zwerkbal-gedeelte komt, lijk je echt de tent binnen te lopen en in het Verboden Bos is het megamistig en donker en kun je vochtige aarde ruiken. Leuk om er doorheen te lopen, al is het mogelijk voor de allerkleinsten misschien wel wat spannend op die manier.De magische afsluiting
De laatste ruimte waar je in komt is de Grote Hal. Voor je er naar binnen loopt – vanuit de Dark Arts – hangen de vlaggen al klaar om je thuis te laten voelen (al doen de geboden van Dolores Umbridge dat misschien wat minder). Eenmaal binnen vindt je de prachtige kostuums van het dansfeest als ook die van onder andere Perkamentus/Dumbledore. Naast de kostuums staan de Feniks en Dobby, maar vergeet vooral ook niet even omhoog te kijken, want boven de kostuums hangen zwevende kaarsen.

Natuurlijk kun je een expo niet uitlopen zonder ook nog door een winkel te komen. En zelfs dat is hier een heerlijke ervaring. De magische winkel ligt vol met magische toverstafjes, snoepgoed uit de film als ook verschillende gewaden en natuurlijk de boeken. Mocht je dus nog iets nodig hebben voor je Harry Potter outfit, cosplay, themafeestje, dan zou je hier eventueel kunnen inslaan. 😉

Aangezien ik als pers rondliep en vooral alles zo goed nodig wilde vastleggen (dank ook aan Esmee en Kelly hiervoor!), heb ik toch het gevoel dat ik wat gemist heb. Gelukkig is de tentoonstelling vanaf vandaag, 11 februari, open en ik ga hoe dan ook nog een keer terug. Voor wie dat ook van plan is, de exhibition is tot 30 juni te bezoeken in CineMec Utrecht. Iedereen alvast veel plezier met deze magische ervaring!

Xoxo,

Immy

Met dank aan de goede organisatie en de goede zorgen. Ga voor meer informatie naar http://harrypotterexpo.nl/

Fotografie: Esmee Otter en Kelly Onstenk