Blog | De BAFTA’s 2015 (Immy Verdonschot)

Recensie0oio

door: Immy Verdonschot

BAFTA

BAFTA

Gisterenavond werden de BAFTA’s uitgereikt en uitgezonden.* Niemand minder dan Stephen Fry mocht de presentatie weer op zich nemen en wat weet hij dat toch altijd weer heerlijk te doen. Niet alleen was er een kort moment waar hij perfect Hawking imiteerde, ook deed hij een Wookie na! Het zorgde voor wat opmerkelijke momenten, alsook interessante aankondigingen.

Stephen Fry en Cuba Gooding Jr.

Stephen Fry en Cuba Gooding Jr.

Give us a kiss!
Stephen Fry opende de show met de melding dat er normaal gesproken wordt gevraagd aan enkele genomineerden om een kus naar de camera te blazen. In dit geval vroeg hij Edward Norton en Michael Keaton om die aan hemzelf te geven. Dus zo liep hij snel de zaal in en ontving een zoen van ieder. Cuba Gooding Jr., die later een prijs uitreikte, was hier echter niet over te spreken en gaf hem een cold shoulder… Fry maakte hier geen probleem van en wilde ook wel een kus van hem ontvangen dus liep naar hem toe. Op het laatste moment draaide Cuba zijn gezicht en werd het een kus op de mond in plaats van op zijn wang. Om met de woorden van van Fry te spreken “That made one man very happy and one man…very jealous”, waarmee hij natuurlijk doelde op zijn eigen echtgenoot.

[youtube cFsNBTpNOBg]
(zie hier hoe het in 2013 ging met de kus naar de camera)

De uitreikers
Stephen Fry kondigde alle uitreikers aan en dat deed hij iedere keer op een bijpassende manier. De meest opmerkelijke daarvan was waarschijnlijk die van “Tom *FF-ing* Cruise!” (ja, hij gebruikte hier het echte woord, maar ik gebruik wat eindredactie). Waar veel uitreikers proberen grappig te zijn, zijn andere juist op een aparte manier grappig. Zo kwam Julianne Moore aanlopen en was het eerste wat zij in de microfoon zei “I’m hungry”… Uit het niets en daarna ging ze over naar de presentatie. Ralph Fiennes begon met de melding dat Fry ook zijn busboy mocht zijn en Steve Carell had misschien wel de beste opening: Hij opende met “I’m here to suck up to five directors” waarna hij de vijf genomineerde regisseurs aankondigde.

De winnaars van de British Academy Film Awards 2015

De winnaars van de British Academy Film Awards 2015

Speeches
Wes Anderson kon helaas niet aanwezig zijn, maar Fiennes las zijn dankwoord voor. Daarin werd benoemd dat hij ervan baalde er niet bij te kunnen zijn, omdat hij in de VS bij een soortgelijke ceremonie moest zijn, al zou hij daar waarschijnlijk niet winnen. Het is grappiger wanneer je het kijkt, dus ik zou vooral zeggen: Zoek het even op. Een andere opmerkelijke speech was van Eddie Redmayne die voor zijn rol als Hawkins in The Theory of Everything de prijs in ontvangst mocht nemen. Daarin bedankte hij drie families: Zijn eigen familie, zijn professionele familie en die van Hawking en zijn familie. Moore won voor haar rol in Still Alice en werd emotioneel tijdens het bedanken van haar familie, terwijl Patricia Arquette bijna een van haar zussen vergat te noemen in haar dankwoord.

BAFTA Boyhood

BAFTA Boyhood

In Memoriam
Het is een vaste prik bij uitreikingen, maar je zou het ook niet weg kunnen denken: Het in memoriam. Dit jaar moesten we weer van vele filmhelden afscheid nemen, waaronder niemand minder dan Mickey Rooney, Mike Nicholls, Lauren Bacall en natuurlijk Robin Williams. De naam die om onduidelijke reden niet voorbij kwam was Bob Hoskins, waardoor menig kijker boos een verklaring eiste van de BAFTA’s.

Bob Hoskins

Bob Hoskins

Bijzondere momenten
Prijzen worden altijd uitgereikt door de meest uiteenlopende gasten. Zo werd de eerste prijs van de avond uitgereikt door voetballegende David Beckham, de ever so charming Tom Hiddleston en superhelden Captain America (Chris Evans) en Superman (Henry Cavill), Prince William – president van BAFTA – zei wat woorden over Lord Attenborough, als ook Robert Downey Jr. Zijn speech over Richard, met wie hij samenwerkte voor Chaplin, was prachtig en emotioneel waarbij hij de eerste regels van het lied ‘Smile’ quote. Niet alleen hij, maar de hele zaal kreeg daar een brok van in zijn keel. Maar het meest bijzondere moment is misschien wel Stephen Hawking die tevens een prijs kwam uitreiken op het podium en de gastheer op zijn plaats zette door te zeggen dat hij knapper is dan Fry.

[youtube 2zdlFDOMrBg]

Het was dus weer een vermakelijk feest in Engeland met een geweldige gastheer en zowel interessante uitreikers als winnaars. Leg dit naast de Golden Globes en dan is het min of meer afturven wat de Oscars gaan doen. Let’s wait and see!

Xoxo,

Immy.

*Zie hier de volledige lijst aan winnaars