3D-scherm dat zonder brillen werkt?

Het Israëlische Weizmann Institute is samen met onderzoekers van het MIT een 3D-scherm aan het ontwikkelen waarbij er geen gebruik hoeft gemaakt te worden van een speciale bril. Alhoewel het project nog in de kinderschoenen staat kan dit ervoor zorgen dat er minder ongemakken zijn tijdens het kijken van 3D-films. In het bijzonder voor brildragende kijkers.

3d-scherm filmhoek

Er bestaat al echter al technieken waarbij geen bril nodig is. Dat soort 3D-scherm maakt meerdere kijkhoeken mogelijk. Dit kan op kleine schaal al zonder al teveel problemen, maar met een bioscoopscherm ligt dat momenteel nog anders. Vanwege de grote hoeveelheid kijkhoeken kan de resolutie niet zo hoog zijn.

Met de nieuwe techniek worden het aantal kijkhoeken flink beperkt. Daardoor kan de resolutie hoog blijven. Het gebeurt door middel van verschillende spiegels en lenzen welke voor het scherm geplaatst worden. Het prototype had echter het formaat van een A4 en een resolutie van slechts 10 bij 20 pixels. Daarvoor waren al vijftig lenzen en spiegels nodig. Het zal daarom nog even duren voordat bioscoopfilms op een dergelijke manier kunnen worden afgespeeld.