10 filmscènes waarbij je het niet droog houdt

Een film kan meerdere emoties oproepen. Angst, lachen maar ook huilen. Dat laatste klinkt misschien niet zo aangenaam, maar stiekem zijn er genoeg mensen die wel eens lekker willen janken bij een film. Dus vandaar dat wij met het team een overzicht hebben gemaakt met 10 emotionele filmscènes.

Let op: Deze blog bevat enkele spoilers!

  1. The Lion King – Mufasa’s dood

The Lion King is voor vele een jeugdtrauma. In de film wordt Mufasa, de koning van de leeuwen gedood door zijn eigen, jaloerse broer Scar.

Het plan van Scar was in eerste instantie om Simba, de zoon van Mufasa en tevens de troonopvolger, te laten overlopen door een horde gnoes. Gelukkig weet zijn vader daar een stokje voor te steken, maar die wordt later wel zelf van een rots afgegooid door zijn eigen broer.

lion king filmhoek

Vooral het gedeelde dat zijn zoontje Simba hem vind en hoopt dat hij nog ‘’wakker word’’ is treurig om te zien. Daarom hoort deze scene absoluut in de lijst thuis.

  1. Up – De intro scene

Alhoewel Up een vrolijke Pixar animatiefilm is, maakte de intro veel emoties bij mensen los. We zien een net getrouwd stel dat samen van alles doormaakt. Dit romantische plaatje van een huwelijk vol met ups en downs wist veel mensen te raken.

up filmhoek

  1. Marley & Me – Marley moet worden laten ingeslapen

”I love you, more than anything, you’re a great dog”

In de film Marley & Me zien we het echtpaar John en Jenny die een pup adopteren. Deze geven ze de naam Marley. Het blijkt echter een gruwelijk vervelende hond te zijn die nooit luistert. Toch blijft hij bij het stel en vergezelt ze in goede en mindere periodes. Ook wanneer het gezin wordt uitgebreid met drie kinderen, blijven ze Marley houden.

Het is dan ook een zwaar moment (voor zowel de familie als de kijker) als de hond uiteindelijk ziek wordt en moet worden laten ingeslapen.

marley and me filmhoek

  1. Bambi – Bambi verliest zijn moeder

Het jonge hertje Bambi is rustig met zijn moeder wat gras aan het eten als ze ineens worden opgejaagd door geweerschoten. Het tweetal slaat op de vlucht en Bambi weet te ontkomen, maar zijn moeder blijft achter. Als Bambi denkt dat het veilig is komt hij uit zijn schuilplek. De eerste persoon die hij ziet is zijn vader, met het nieuws dat zijn moeder is neergeschoten door de jager.

Alhoewel er kritiek op deze scene is omdat na deze ‘’trieste’’ gebeurtenis wordt overgeschakeld naar een vrolijke scene met zingende vogels, blijft het een scene die veel mensen wist te ontroeren. Het bleek zelfs dat kinderen destijds huilend de bioscoop uit moesten worden gedragen.

bambi filmhoek

  1. Harry Potter and The Deathly Hallows – De dood van Professor Sneep

”Always”

De Harry Potter films kennen veel emotionele momenten. Vooral aan het einde van de serie. Alhoewel fans vonden dat met name de laatste film nogal onder deed voor het gelijknamige boek was er een scene die menig kijker wel wist te raken.

Het gaat om de dood van Professor Sneep. Deze docent leek een hekel te hebben aan Harry, maar heeft hem desondanks altijd in bescherming genomen. Met uitzondering van de laatste paar jaar, waarin het leek alsof hij was overgelopen naar de slechte kant. Dit met name omdat hij het schooldhoofd Albus Dumbledore vermoorde.

In deze scene ziet Harry hoe zijn minst favoriete docent gedood wordt in opdracht van Voldemort. Ondanks de schok grijpt hij meteen de kans om Sneeps herinneringen op te vangen. Hij ziet tot zijn verbazing dat Sneep al de tijd aan Harry’s kant heeft gestaan en Dumbledore hem persoonlijk heeft gevraagd om hem te doden. Ook geeft hij toe altijd veel om Harry te hebben gegeven. De recente dood van Alan Rickman, die de rol van Sneep speelde, maakte deze scene nog heftiger om te zien.

filmhoek alain rickman

  1. The Green Mile – De executie van John Coffin

”I’m tired of all the pain I feel and hear in the world everyday. There’s too much of it. It’s like pieces of glass in my head all the time.”

In The Green Mile staat de ‘’death row’’ van de Cold Mountain gevangenis centraal. De bewakers zien John Coffey binnenkomen, een reusachtige man die beschuldigd wordt van de verkrachting en moord op twee jonge meisjes. Coffey blijkt echter een heel zachtaardig persoon met een gave om mensen te genezen. De bewakers gaan hierdoor twijfelen aan de schuldigheid van de vriendelijke reus.

walking_the_green_mile___chapter_43_by_paulmaccaalexadark-d7ej0j7

Als uiteindelijk blijkt dat hij onschuldig is, stelt bewaker Paul voor om hem te laten ontsnappen. Dit wil hij verrassend genoeg niet, omdat hij niet kan leven met alle pijn die er is in de wereld. Daarom besluit hij om zich niet te verzetten tegen zijn executie.

Het idee dat zo’n lieve, zachtaardige en bovendien onschuldige man geëxecuteerd wordt is hartverscheurend. Ook het feit dat Paul en zijn collega’s er zo geëmotioneerd onder zijn draagt bij aan de heftigheid van deze scene.

  1. E.T. – E.T.’s vertrek

”I’ll Be Right Here”

De succesvolle Spielberg film E.T. liet ons het verhaal zien van Elliot, een jongen die bevriend raakt met een alien genaamd E.T. Ze bouwen samen een unieke band op.

Het moment dat E.T. afscheid moet nemen omdat hij teruggaat naar zijn thuis valt dan ook zwaar.

e.t. filmhoek

  1. Forrest Gump – Forrest bezoekt het graf van Jenny

”I miss you Jenny”

Forrest Gump is een bijzondere film, welke gebaseerd is op het boek van Winston Groom uit 1985. Het verhaal draait om de verstandelijk beperkte Forrest Gump, die ‘’toevallig’’ de meest wilde avonturen meemaakt.

De film bevat meerdere emotionele scenes, maar de meest sterke is toch wel wanneer Forrest het graf van zijn jeugdliefde Jenny bezoekt. Hij mist de moeder van zijn kind nog altijd heel erg.

 forrest gump filmhoek

  1. The Pursuit of Happyness – Chris word eindelijk aangenomen

”Wear one tomorrow”

The Pursuit of Happyness gaat over de zoektocht naar ‘’succes’’. Vader Chris Gardner (Will Smith) blijft wanhopig proberen om zijn financiële situatie te verbeteren, zodat hij zijn zoontje een beter leven kan geven. Wat volgt is een zoektocht vol met ellende. Het lijkt alsof niks weet te lukken. Totdat Chris uiteindelijk te horen krijgt dat hij zijn pak ‘’morgen weer aan mag doen’’ en dus is aangenomen.

Leuk detail is dat het zoontje van Will Smith in de film ook in het echt zijn zoon is.

pursuit of happiness emotionele filmscènes filmhoek

  1. Titanic – Rose moet afscheid nemen van Jack

”I’ll never let go, Jack. I’ll never let go”

Een van de bekendste films aller tijden blijft toch wel Titanic van James Cameron. Deze film staat met name bekend om twee plot-elementen. De relatie tussen Rose (Kate Winslet) en Jack (Leonardo DiCaprio) en de ondergang van het gigantische schip.

Als die twee samenkomen heeft dat flinke gevolgen voor de relatie tussen de twee. Het stel probeert nog om samen te vluchten maar het stuk hout waarop ze drijven is niet groot genoeg voor beiden. Rose moet afscheid nemen van Jack, die onderkoeld is geraakt.

Leonardo mag dan wel van een beer kunnen winnen, dit keer overleeft hij het niet en moest Rose (en vele geëmotioneerde bioscoopgangers) achterlaten.

filmhoek titanic jack

Dit waren onze 10 tranentrekkende filmscènes. Welke films en/of scenes zouden jullie nog toevoegen? Plaats een reactie of reageer via Facebook